Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Au început testele la Pasajul Doamna Ghica. Când ar putea fi dat în folosință

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 24 august 2023

Începând de joi, 24 august, au debutat testele la Pasajul Doamna Ghica, primul mare obiectiv de infrastructură care va fi inaugurat în mandatul lui Nicușor Dan. Contactat de Mainnews.ro, directorul Trustului de Clădiri Metropolitane, Christian Hiver, a anunțat că traficul pe acest obiectiv va fi deschis, cel mai probabil, pe data de 7 septembrie, înainte de reluarea cursurilor în școli.

Potrivit viceprimarului Stelian Bujduveanu, pentru realizarea măsurătorilor sunt folosite opt autoutilitare de mare tonaj care sunt poziționate în diferite puncte ale pasajului. După finalizarea acestor probe, Trustul de Clădiri Metropolitane va realiza testele dinamice, luni și marți, 28-29 august. În paralel se lucrează la rosturile pasajului, parcările de sub pod și iluminat.

Pasajul Doamna Ghica, una din cele mai mari lucrări de infrastructură din București, va realiza legătura dintre nordul și estul Capitalei. Noul pod va asigura continuitatea traficului pe strada Doamna Ghica peste Șoseaua Colentina, pe care o supratraversează.

Scurt istoric al Pasajului Doamna Ghica

În mai 2019, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, a încheiat cu contract de proiectare și execuție cu Trustul de Clădiri Metropolitane pentru construirea unui pasaj care să degreveze traficul din intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina. Termenul de predare era de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Lungimea proiectului este de aproximativ 1 kilometru, iar pasaj metalic și rampele au 408 metri lungime cu patru benzi (două benzi de circulație pe sens de câte 3,5 metri).

Lucrările au avansat cu mare dificultate, de vină fiind capacitatea slabă a constructorului, dar și problemele legate de plăți, în condițiile în care conturile Primăriei Capitalei fuseseră poprite de familia Constanda. Asta nu a împiedicat-o pe Gabriela Firea să promită darea în exploatare până în ultimele zile de mandat.

În momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era de 48,75%, în vreme ce municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

După deblocarea conturilor, Primăria Capitalei și-a reluat plățile către TCM iar lucrările au început, însă ritmul a fost extrem de lent. În plus, piesa principală a pasajului, tablierul metalic, lipsea.

TCM a încercat să o achiziționeze de pe piața liberă, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, însă licitația s-a anulat. Apoi a organizat o nouă licitație, de data aceasta în mandatul lui Nicușor Dan, însă și aceasta a fost fără succes. Abia la a treia încercare, compania municipală a reușit încheierea contractului cu o firmă din Italia.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW