Cum motivează judecătorii achitarea lui Gabriel Oprea în dosarul morţii poliţistului din escortă: Se impută o faptă cu caracter general
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, în care a fost judecat pentru ucidere din culpă. Din motivarea Curții de Apel București(CAB) reiese că fostul demnitar nu a putut fi acuzat de ucidere din culpă, deoarece „nu există legătură între faptă și urmare”.
Mai mult decât atât, magistrații de la Curtea de Apel București fac referire la decizia Curții Constituționale din 2017, prin care infracțiunea de abuz în serviciu a fost dezincriminată parțial. Această decizie a stat la baza achitării lui Gabriel Oprea pentru pretinsa faptă de „abuz în serviciu”.
„Ceea ce se impută inculpatului (n.r. Gabriel Oprea.) prin actul de sesizare este o faptă cu caracter general, posibil producătoare de consecinţe vătămătoare, care însă nu se pot produce decât prin fapta vinovată a unei alte persoane, deci care s-ar putea – dacă ar fi îndeplinite condiţiile legale – să se circumscrie exclusiv unei infracţiuni de serviciu (infracţiune obstacol) cu privire la care, însă, s-a dispus încă din aprilie 2018 o soluţie de clasare”, se arată în decizia de achitare a Curții de Apel București.
Curtea de Apel București: Gabriel Oprea nu avea atribuții să conducă mașina sau să urmărească traseul
Judecătorii CAB reiau argumentele Înaltei Curți de Casație privind achitarea în cazul pretinsului abuz în serviciu și argumentează că fostul deminitar, Gabriel Oprea, nu avea atribuții să conducă mașina de serviciu sau să urmărească în vreun fel traseul urmat.
„Deosebit de relevante sunt şi cele statuate de către judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În considerentele încheierii amintite s-a reţinut – în esenţă – că printre atribuţiile de serviciu ale inculpatului (n.r Gabriel Oprea.), ce deţinea funcţia de ministru al afacerilor interne şi calitatea de senator, (…) nu se regăsesc şi atribuţiile efective de conducere a autoturismului (inculpatul se afla în autoturism ca persoană transportată, ca urmare a funcţiei şi calităţii deţinute), precum şi nici cele concrete, de însoţire a autoturismului în care se afla, de către un dispozitiv în coloană (respectiv stabilirea directă, de o manieră efectivă a componenţei numerice şi individuale a persoanelor, felul de alcătuire al dispozitivului, amplasarea concretă în cadrul dispozitivului, chiar desemnarea nominală a poliţistului rutier Gigină Bogdan, indicarea concretă a vitezei de deplasare şi traseele de urmat”, motivează CAB.
Polițistul Gigină, din coloana oficială a fostului ministru Oprea, mort în accident. Care sunt acuzațiile
Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în 2018, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Bogdan Gigină a murit în octombrie 2015, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti. Procurorii DNA au precizat, la vremea, respectivă, că vina pentru acest accident o poartă fostul vicepremier Gabriel Oprea şi administratorul firmei care a săpat groapa pentru reparații, dar nu a semnalizat-o corespunzător.
Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea. Anchetatorii arată că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie.
„Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea”, se arată în rechizitoriul DNA.
Familia polițistului Bogdan Gigină are de primit despăgubiri morale în valaore de 175.000 de euro de la Petre Mazilu și General MPM Impex S.R.L. (administratorul firmei, respectiv firma care efectua lucrările pe carosabil).
Sursă foto: Inquam Photos/George Călin
Comentarii