„Doi și-un sfert” își crește capabilitățile de investigare a infracțiunilor cibernetice
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a participat, joi, la evenimentul de finalizare a proiectului POCA referitor la Extinderea Capabilităţilor Investigative ale Sistemului de Apărare Cibernetică. Liberalul a precizat că reuşita acestui proiect demonstrează că „profesionalismul şi managementul atent sunt cheile care pot creşte rata de absorbţie a fondurilor europene de către structurile MAI”.
Valoarea proiectului este de 29,9 milioane lei, respectiv finanţare nerambursabilă din Fondul Social European – 25,1 milioane lei şi cofinanţarea beneficiarului: 4,7 milioane lei.
„Am ţinut să particip astăzi la evenimentul de finalizare a proiectului POCA referitor la Extinderea Capabilităţilor Investigative ale Sistemului de Apărare Cibernetică al MAI, finalizat de Direcţia Generală de Protecţie Internă din cadrul MAI cu o absorbţie de 99% a fondurilor europene dedicate. Felicit întreaga echipă pentru modul în care a gestionat şi finalizat acest proiect care va contribui la creşterea capacităţii de apărare cibernetică a MAI şi pe plan mai general, va consolida Sistemul Naţional de Apărare Cibernetică”, a afirmat Cătălin Predoiu, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Afacerilor Interne.
El a adăugat că această reuşită a proiectului este „o demonstraţie că profesionalismul şi managementul atent sunt cheile care pot creşte rata de absorbţie a fondurilor europene de către structurile MAI”.
„Cer tuturor compartimentelor care se ocupa de absorbţia fondurilor europene din cadrul MAI să recupereze toate întârzierile acolo unde sunt, să găsească soluţii acolo unde se înregistrează blocaje şi să crească rata de absorbţie a fondurilor europene”, a mai spus Predoiu.
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitatea Administrativă 2014-2020, beneficiarul fiind Direcţia Generală de Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, mai arată sursa citată.
Proiectul a avut ca scop dezvoltarea capacităţilor naţionale de management al riscului în domeniul securităţii cibernetice şi de reacţie la incidente cibernetice în baza unui program naţional, vizând consolidarea, la nivelul autorităţilor competente potrivit legii, a potenţialului de cunoaştere, prevenire şi contracarare a ameninţărilor şi minimizarea riscurilor asociate utilizării spaţiului cibernetic.
În acelaşi timp, a fost urmărită promovarea si consolidarea culturii de securitate în domeniul cibernetic prin formarea profesională adecvată a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu. Astfel, în perioada de desfăşurare a proiectului (36 de luni), a fost elaborată şi implementată Strategia Ministerului Afacerilor Interne de securitate a informaţiilor în format electronic (2021—2026), ce vizează aplicarea unitară a unor acţiuni optime în domeniul securităţii cibernetice, care pot preveni apariţia unor incidente de natură a afecta capacitatea operaţională a structurilor MAI.
Totodată, pentru creşterea capacităţii de management al securităţii cibernetice la nivelul MAI şi de reacţie la incidente a fost achiziţionat Subsistemului avansat de detectare şi contracarare a ameninţărilor cibernetice precum şi Poligonul cibernetic, mai precizează sursa amintită.
De asemenea, au fost instruite 100 de cadre ale ministerului în vederea gestionării optime a activităţilor de identificare, investigare şi prevenire a incidentelor de securitate în infrastructura aflată în administrare.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii