Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sesiune parlamentară extraordinară pentru Legea pensiilor speciale. Ciucă: Trebuie modificată cât mai repede

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 8 august 2023 Etichete: , , , ,

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat, astăzi, că va convoca Biroul Permanent al Senatului pentru a stabili datele unei sesiuni parlamentare extraordinare în vederea modificării Legii pensiilor speciale. Curtea Constituțională(CCR) a publicat, luni, 7 august, motivarea deciziei prin care a retrimis în Parlament Legea pensiilor speciale. 

„Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, pentru ca întreg textul actului normativ să se încadreze în limitele constituționale. Voi convoca Biroul Permanent al Senatului pentru a stabili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vom reexamina această lege și o vom modifica astfel încât să respecte decizia Curții Constituționale”, a precizat, marți, 8 august, Nicolae Ciucă.

Argumentele judecătorilor CCR se referă, în mare parte, la condițiile de pensionare ale magistraților. Potrivit CCR, acestea nu vizează, în mod clar, baza  de impozitare a pensiilor de serviciu și dacă acest lucru este făcut în mod echitabil. Potrivit CCR, acestea nu vizează, în mod clar, baza  de impozitare a pensiilor de serviciu și dacă acest lucru este făcut în mod echitabil.

De asemenea, magistrații CCR au argumentat că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată încalcă principiul neretroactivității legii și, implicit, un drept deja dobândit.

„Recalcularea pensiilor aflate în plată după o formulă care diminuează baza de calcul avută în vedere la data dobândirii dreptului de pensie are drept consecință diminuarea drepturilor aflate în plată, rezultă că art.III din legea criticată încalcă principiul securității juridice în componenta sa privitoare la neretroactivitatea legii”, se arată în decizia CCR.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, săptămâna trecută, ministrei Justiției, Alina Gorghiu, să formuleze propuneri de amendamente, astfel încât Legea să fie modificată în raport de decizia CCR. Gorghiu spune că se va consulta cu forul superior al magistraților, astfel încât sistemul de Justiție să nu fie afectat de eventualele modificări ale actului normativ mai sus menționat.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW