Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Angajații din sănătate și asistență socială au intrat în grevă japoneză

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 iunie 2023 Etichete: ,

Angajații din sănătate au intrat începând de miercuri, 7 iunie, într-o formă de protest cunoscută sub denumirea de grevă japoneză, a anunțat Federația Sanitas. Sindicaliștii au mai multe revendicări. 

„Începând cu data de 7 iunie 2023, pentru susţinerea revendicărilor membrilor de sindicat ai Federaţiei SANITAS, în perioada negocierilor cu factorii de decizie şi până la soluţionarea revendicărilor noastre, în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială în care avem membri, se desfăşoară «GREVĂ JAPONEZĂ», fără întreruperea activităţii, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS”, au transmis sindicaliștii.

În contextul blocajului din educație generat de greva cadrelor didactice, guvernanții vor să evite un scenariu similar și în ceea ce privește sistemul de sănătate. Potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat în urmă cu o zi de Ministerul Muncii, salariile de bază ale statisticienilor şi registratorilor medicali, infirmierelor şi brancardierilor, precum şi ale altor categorii de personal din sistemul de sănătate vor fi aduse la grila din 2022 începând din această lună.

În urmă cu o săptămână, reprezentanții executivului au anunțat că urmează ca, prin intermediul unui Memorandum, vor fi deblocate 14.000 de posturi în sistem. În același timp, vor fi alocate finanțări pentru plata voucherelor de vacanță, care în prezent se achită din bugetele spitalelor.

Sindicaliștii precizează că, în cazul în care negocierile cu autoritățile și angajatorii eșuează, Consiliul Național al Federației SANITAS va decide continuarea calendarului de acțiuni.

În teorie, greva japoneză reprezintă o formă de protest în care angajații își desfășoară activitățile de lucru conform regulilor, dar încetineșc ritmul sau refuză anumite sarcini, pentru a sublinia nemulțumirile și a atrage atenția asupra revendicărilor lor.

Revendicările sindicaliștilor

Pentru sectorul de negociere colectivă Sănătate:

1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.

2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;

d. Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.

4. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate.

5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.

6. Finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în SĂNĂTATE.

7. Garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Pentru sectorul de negociere colectivă Asistență socială:

1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.

2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual;

3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.

4. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Asistenţă socială.

5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.

6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW