Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Angajații din Sănătate cer Guvernului vouchere de vacanță

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 3 iunie 2023 Etichete: , , , , , ,

Federaţia Sanitas a transmis, sâmbătă, 3 iunie, că solicită finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă. Liderii de sindicat spun că salariaţii din Sănătate sunt singurii bugetari din România care nu beneficiază de aceste drepturi, care completează salariul, încă din anul 2018.

Astfel, angajații din Sănătate se simt discriminați în raport cu alți bugetari și nu exclud varianta unei greve generale. Ei spun că acordarea vocuherelor de vacanță este, la acest moment, „opțională”, din moment ce este lăsată doar la la latitudinea ordonatorului de credite(n.r. spitale), iar resursele alocate nu sunt suficiente pentru garantarea acestora.

Pentru sistemul public de sănătate, aceste resurse nu se găsesc din 2018! Atât timp cât finanţarea voucherelor de vacanţă este lăsată la latitudinea ordonatorului de credite,  evident că cele mai multe spitale nu-şi permit să mai aloce bani pentru acestea, atâta timp cât îşi acoperă cu greu cheltuielile pentru funcţionarea de zi cu zi!”, a transmis Sanitas.

Săptămâna trecută, sindicaliştii din Sănătate au atras atenția Guvernului că există o serie de  „nedreptăţi” în ceea ce priveşte sistemul de salarizare a asistenţilor medicali, fie că aceştia au studii superioare sau şcoala postliceală. Potrivit Federației „Solidaritatea Sanitară”, salariile debutanţilor în sănătate sunt, în sistemul public, mai mici decât cele ale profesorilor debutanţi, iar salariul mediu al asistenţilor medicali este sub nivelul salariului mediu pe economie, adică sub 4.000 de lei net.

Sanitas a anunțat un miting de protest la data de 8 iunie. Dacă doleanțele lor nu vor fi luate în seamă de Guvern, se va continua cu greva de avertisment, respectiv cu greva generală. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a menționat, recent, că „speră să nu se ajungă la o grevă generală în Sînătate”.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW