Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Alexandru Rafila, despre o grevă în sistemul de Sănătate: Întotdeauna există o posibilitate

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 2 iunie 2023 Etichete: , ,

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat în seara zilei de joi, 1 iunie, la Antena 3, că există mereu posibilitatea ca sindicaliştii din domeniul sănătăţii să declanşeze o grevă. Cu toate acestea, el a subliniat că şapte dintre revendicările acestora au fost convenite și sunt realizabile în perioada imediat următoare.

După ce săptămâna trecută au ieșit în stradă la protest, liderii sindicatului SANITAS au fost primiți marți, 30 mai, la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, iar reprezentanții Executivului s-au angajat că vor majora salariile în sistem.

„Eu am participat la multe runde de discuţii, atât cu Sanitas, cât şi cu Solidaritatea Sanitară. Ultima discuţie a fost la sediul Guvernului României cu primul ministru şi cu domnul preşedinte Ciolacu, iar şapte dintre revendicările sindicaliştilor de la Sanitas, au făcut obiectul nu numai a discuţiei, ci şi a unui agreement. Unele dintre ele sunt realizabile în perioada imediat următoare, e vorba de blocarea posturilor din sistemul de sănătate, scoaterea lor la concurs”, a spus Rafila, citat de News.ro.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că semnarea contractului colectiv de muncă este posibilă în curând, fiind necesară doar stabilirea numărului de zile de concediu.

Guvernul anunță deblocarea angajărilor în sistemul sanitar

În urma întrevederii, reprezentanții executivului au anunțat că urmează ca, prin intermediul unui Memorandum, vor fi deblocate 14.000 de posturi în sistem. În același timp, vor fi alocate finanțări pentru plata voucherelor de vacanță, care în prezent se achită din bugetele spitalelor.

Totodată, reprezentanții executivului s-au angajat că vor majora salariile în sistem prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

„Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW