Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Comisia Europeană recomandă României să pună capăt deficitului bugetar excesiv până în 2024 şi să reducă ajutoarele pentru energie

By Ana Teșcan , in Politic , at 24 mai 2023

Comisia Europeană a publicat raportul de țară 2023 pentru România, recomandând o serie de politici fiscale și măsuri de reducere a deficitului bugetar excesiv, notează News.ro. Una dintre recomandările cheie ale Comisiei este reducerea măsurilor de sprijin acordate populației și firmelor pentru plata energiei.

Guvernul anticipează că deficitul bugetar va scădea la 4,4% din PIB în 2023 şi la 2,9% din PIB în 2024, aşa cum recomandă Comisia Europeană pentru ieşirea din procedura de deficit excesiv.

Comisia Europeană estimează în schimb că România va consemna în acest an un deficit bugetar de 4,7% din PIB în acest an şi de 4,4% din PIB în cel viitor.

Pe lângă recomandarea referitoare la reducerea deficitului bugetar excesiv, Comisia spune României să reducă măsurile de sprijin energetic, în vigoare până la sfârşitul anului 2023, folosind economiile aferente pentru a reduce deficitul public. În cazul în care creşterea reînnoită a preţurilor energiei va necesita măsuri de sprijin, România ar trebui să se asigure că acestea sunt orientate spre protejarea gospodărilor şi firmelor vulnerabile, că sunt posibile din punct de vedere fiscal şi menţin stimularea economiei de energie.

Pe lângă recomandările legate de deficitul bugetar, Comisia cere României să mențină finanțarea investițiilor publice la nivel național și să asigure absorbția eficientă a granturilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a altor fonduri UE.

În plus, se recomandă reducerea dependenței de combustibilii fosili și accelerarea tranziției către energie curată, inclusiv prin implementarea mai rapidă a energiei regenerabile și îmbunătățirea capacității rețelei.

România este încurajată să sporească eficiența energetică și să își intensifice eforturile de reabilitare a clădirilor, asigurând accesul la informații și opțiuni de finanțare durabilă. De asemenea, se subliniază necesitatea de a intensifica politica de dezvoltare a competențelor pentru tranziția ecologică.

4 milioane de români beneficiază de cardurile de energie

Guvernul oferă românilor vulnerabili carduri în valoare totală de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Sprijinul energetic este în vigoare până la sfârșitul anului 2023, iar ajutorul se oferă în două tranșe, fiecare a câte 700 de lei.

De la începutul programului, în luna februarie a acestui an, şi până în luna mai, peste 2,4 milioane de familii şi-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăţilor efectuate ajungând la 541 de milioane de lei.

Cine beneficiază:

a) Pensionarii în vârstă de peste 60 de ani, inclusiv, ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) Pensionarii de invaliditate, ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) Persoanele cu handicap grav, accentuat, sau mediu, ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

d) Familiile cu alocație de susținere;

e) Familiile/persoanele cu ajutor social.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW