Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Propunerea ministrului Stelian Ion pentru deblocarea negocierilor în privința desființării Secției Speciale: Procurorul sau judecătorul anchetat să poată solicita transferarea dosarului la un alt parchet

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 20 iulie 2021

Continuă negocierile între PNL, USR PLUS și UDMR în privința proiectului de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. Ministrul justiției, Stelian Ion, a propus, marți, la ședința coaliției, adoptarea unui amendament prin care procurorii sau judecătorii anchetați să poată solicita transferarea dosarului la o altă unitate de parchet. 

„Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată – DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe lângă curţile de apel – să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată. (…) Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele”, a declarat Stelian Ion.

Potrivit amendamentului obținut de Mainnews.ro, ministrul justiției dorește ca procurorul sau judecătorul care are calitatea de suspect sau inculpat să poată solicita transferarea dosarului unui parchet egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

Cu toate că în programul de guvernare a fost asumată desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, UDMR și unii parlamentari PNL nu sunt de acord ca dosarele de corupție ce îi vizează pe magistrați să revină Direcției Naționale Anticorupție. În acest sens, senatorul UDMR Zsolt Karoly a depus un amendament la proiectul de desființare a SIIJ, ce prevede ca dosarele aflate pe rolul Secției Speciale să fie preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Amendamentul propus de Stelian Ion

Articol unic – După articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 951, cu următorul cuprins:

Art. 951 – (1) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competența parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripție îşi desfăşoară activitatea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.
(2) Cererea formulată potrivit alin. (1) se depune la parchetul care efectuează urmărirea penală, care o înaintează de îndată procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.
(3) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competența Direcției Naționale Anticorupție, respectiv a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, dacă acesta își desfășoară activitatea în circumscripția serviciului teritorial care efectuează urmărirea penală, procurorul-șef al respectivei direcții dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui serviciu teritorial învecinat. Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(4) În situațiile prevăzute la alin. (1) şi (3), măsura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, după caz, serviciu teritorial nu afectează actele îndeplinite și măsurile dispuse anterior.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW