Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Darius Vâlcov, dat în urmărire generală. Are de executat 6 ani de închisoare pentru fapte de corupție


Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor, a fost dat în urmărire generală de Poliţia Română, după ce nu a putut fi încarcerat, pentru a executa condamnarea de 6 ani de închisoare într-un dosar de trafic de influenţă şi spălare de bani, primită definitiv, marți, 2 mai. 

„Împotriva celui în cauză, Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.1/02.05.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor”, afișează Poliția Română, la secţiunea „Persoane urmărite”.

Deși în acte figurează cu domiciliul în Slatina, județul Olt, potrivit surselor Main News, Darius Vâlcov, s-ar fi „refugiat” în Italia încă din anul 2022. Astfel, autoritățile române  trebuie să înceapă procedura de căutare și de extrădare, pentru executarea pedepsei. Mai multe persoane condamnate definitiv, care au ocupat funcții publice, ajung în Italia până ca instanțele să se pronunțe în cazul lor, pentru a nu executa eventualele pedepse în România. Printre acestea se numără Alina Bica, fosta șefă DIICOT, Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, Ionel Arsene, fost președinte al Consiliului Județean Neamț.

De ce a fost condamnat Darius Vâlcov

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA  în luna mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, Vâlcov ar fi  primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt, încasând astfel peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013.

Procurorii spun că banii ajungeau la fostul demnitar fie cash (în pungi de plastic), fie prin intermediul unor operaţiuni comerciale disimulate prin acte fictive, într-un circuit în care au fost incluse mai multe firme. Însă, Dâlcov a investit șpaga în obiecte de artă fine, mai exact în 124 de tablouri.  Printre acestea, sunt opere semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Corneliu Baba.

CITEȘTE ȘI: Darius Vâlcov, condamnat definitiv la șase ani de închisoare, în „Dosarul tablourilor”. Fostul ministru al Finanțelor s-ar afla în Italia

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW