Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Darius Vâlcov, condamnat definitiv la șase ani de închisoare, în „Dosarul tablourilor”. Fostul ministru al Finanțelor s-ar afla în Italia

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 2 mai 2023 Etichete: , , , ,

Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor(PSD) a fost condamnat definitiv, marți, 2 mai, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), la șase ani de închisoare. Pedeapsa a fost redusă cu doi ani față de sentința dată de prima instanță. Potrivit minutei de pe portalul instanțelor, Dâlcov are sechestru pe toate bunurile, până la concurența sumei de 6.200.000 lei.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA  în luna mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, Vâlcov ar fi  primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt, încasând astfel peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013.

A investit șpaga în tablouri celebre

Procurorii spun că banii ajungeau la fostul demnitar fie cash (în pungi de plastic), fie prin intermediul unor operaţiuni comerciale disimulate prin acte fictive, într-un circuit în care au fost incluse mai multe firme. Însă, Dâlcov a investit șpaga în obiecte de artă fine, mai exact în 124 de tablouri.  Printre acestea, sunt opere semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Corneliu Baba.

„Aplică inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an închisoare, reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse de 3 ani închisoare, acesta urmând să execute, în final, pedeapsa de 6 ani închisoare”, este minuta pe scurt, afișată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Primul complet al acestei instanțe(n.r. instanța de fond) l-a condamnat pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare.

Darius Vâlcov se află, însă, în Italia din 2022, potrivit unor surse judiciare, iar pentru a executa pedeapsa, autoritățile române trebuie să înceapă procedura de extrădare. Potrivit deciziei ÎCCJ, în acest dosar au mai primit condamnări definitive: fostu șofer al lui Darius Vâlcov, Lucian Șușală(doi ani cu suspendare), Petre Bogdan Timofte, om de afaceri-trei ani de închisoare, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina(  4 ani şi 6 luni de închisoare), Constantin Tomescu, om de afaceri (3 ani şi 6 luni de închisoare).

CITEȘTE ȘI:  „Dosarul tablourilor”, în care este judecat Darius Vâlcov, repus pe rol de Înalta Curte

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW