Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O „avere” din mita pentru permise auto. Mai multe cadre MAI, trimise în judecată și 100 000 de euro sub sechestru

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Un  nou dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, a fost finalizat de către procurorii DNA. Au fost trimiși în judecată 28 de inculpați, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi. 

Potrivit DNA,  toate activitățile au început în luna   ianuarie a anului 2020. În calitate de comisar șef și coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere Suceava, Obreja Radu Ionuț împreună cu  Perijoc Gheorghe-Ionel,  agent de poliție, ar fi constituit un grup infracțional organizat, din care ar fi făcut parte și agenții examinatori, instructori auto și administratori de școli de șoferi, precum și persoane fără o calitate specială.
S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acțiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele practice pentru obținerea permisului de conducere.
Concret,Obreja Radu Ionuț împreună cu ceilalți polițiști examinatori ar fi pretins și primit de la elevi/cursanți, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 lei și 4.500 euro.

Cum acțioanau examinatorii care cereau mită

În schimbul sumelor de bani menționate mai sus, inculpații care ar fi avut calitatea de examinatori, ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaților, iar uneori, în funcție de situația concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârșirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului.
În perioada septembrie 2016 – iulie 2020, agentul de poliție Macoviciuc Nicolae Cezar ar fi determinat mai multe persoane din anturajul său ca în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obținute în modalitatea de mai sus, să încheie acte juridice translative de proprietate, în temeiul cărora ar fi achiziționat pe numele lor, dar pentru inculpatul Macoviciuc Nicolae Cezar, mai multe bunuri imobile (un teren, două imobile și un autoturism de lux).

Astfel, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra  mai multor sume  de bani ridicate de la inculpați: 
100.900 euro, 350 dolari americani, 1.800 lire sterline și 48.800  de lei. Acesta este al șaselea dosar pe care procurorii DNA l-au disjuns din primul pentru fapte similare. 

CITEȘTE ȘI:  25 de polițiști, instructori auto și intermediari, trimiși în judecată în dosarul „Fabrica de permise” de la Suceava

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW