Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


25 de polițiști, instructori auto și intermediari, trimiși în judecată în dosarul „Fabrica de permise” de la Suceava

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 decembrie 2022 Etichete: , ,

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis joi, 15 decembrie, că 25 de persoane, printre care se regăsesc angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), au fost trimise în judecată în dosarul „Fabrica de permise” de la Suceava, pentru că ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 70 de candidați. 

Printre persoanele trimise în judecată în dosarul privind fraudarea probei teoretice se numără fostul șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări Suceava, Radu Ionuț Obreja, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată și instigare la spălarea banilor. În prezent, Radu Ionuț Obreja este comisar șef de poliție.

Gheorghe Ionel Perijoc, fost agent de poliție, a fost de asemenea trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită în formă continuată.

Totodată, 23 de persoane fizice, administratori ai unor școli de șoferi sau instructori auto, au fost trimise în judecată pentru complicitate la luare de mită și spălare a banilor, comise în formă simplă și continuată.

Aceasta este a cincea cauză a dosarului. Radu Ionuț Obreja, fostul șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări Suceava, a fost trimis în judecată în patru dintre acestea. La rândul său, fostul agent de poliție Gheorghe Ionel Perijoc a fost trimis în judecată în două cauze ale dosarului.

În continuare, se desfășoară acte de urmărire penală pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului de conducere.

Acuzațiile procurorilor

„În perioada 07 – 18 septembrie 2020, inculpatul Obreja Radu, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul inculpatului Perijoc Gheorghe Ionel, ar fi primit, cu titlu de mită, de la un număr de 70 de candidați, suma totală de 118.000 euro, pentru a îndeplini un act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv să comunice candidaților răspunsurile corecte aferente examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere sau să permită acestora să pătrundă în sala de examinare cu echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio/video utilizate.

În perioada 2017 – 2020, inculpatul Obreja Radu a determinat mai multe persoane din anturajul său (cercetate în prezenta cauză) ca, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obținute în modalitatea de mai sus, să dețină, să schimbe, să transfere sau să folosească sumele totale de 1.330.000 euro și 246.500 lei. De asemenea, persoanele respective ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora au achiziționat pe numele lor, dar pentru inculpatul Obreja Radu-Ionuț mai multe bunuri imobile (terenuri, apartamente, case sau spații comerciale în valoare totală aproximativă de 1.809.465 euro) și bunuri mobile (trei autoturisme, în valoare totală aproximativă de peste 80.000 euro)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

În cauză, a fost dispus sechestru asigurator asupra a următoarelor sume de bani și bunuri aparținând comisarului șef de poliție Radu Ionuț Obreja:

– 123.220 euro, 1.003 dolari americani, 180 lire sterline și 107.900 lei;
– 46 de bunuri imobile (apartamente, terenuri, spații comerciale);
– 3 autoturisme;
– 21 ceasuri de lux;
– bijuterii (36 de piese).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW