Proiect de lege: Contribuabilii să primească dobânzi pentru sumele pe care ANAF le are de restituit
După ce Guvernul Ciucă a vorbit de „responsabilizarea” ANAF, pentru o mai bună încasare a taxelor și impozitelor, opoziția a venit cu o propunere de lege care ar putea acționa și în cazul contribuabilor care au de încasat bani de la stat și trebuie să formuleze cereri de judecată în acest sens, deoarece cazul nu se soluționează „la ghișeul” ANAF.
Astfel, Uniunea Salvați România(USR) a anunțat, duminică, 23 aprilie, că a inițiat un proiect de lege prin care contribuabilii să primească dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele pe care ANAF le are de restituit sau rambursat. Mai mult decât atât, reprezentanții USR vor ca inspectorii fiscali să răspundă în solidar și să achite din buzunarul propriu dobânzile, penalitățile, cheltuielile de judecată în cazul în care instanţa de judecată dă dreptate contribuabilului şi anulează actele fiscale contestate de acesta. Reprezentanții USR susțin că au inițiat acest proiect de lege în urma unor diferențe majore care se referă la numărul contribuabililor care câștigă în instanță anularea deciziilor ANAF și cel al contestațiilor soluționate de ANAF în favoarea lor. Primul este vădit mai mare, iar USR consideră că inspectorii fiscali ar trebui să acționeze cu mult mai multă responsabilitate atunci când emit o decizie sau au de soluționat o contestație.
Cum ar putea ANAF să acționeze cu mai multă prudență
„Statisticile arată că foarte puţine dintre contestaţiile formulate de contribuabili sunt admise de ANAF: doar 2,3% în 2019, respectiv 3,8% în 2020. Însă, tot în 2019, 39% din procesele intentate de contribuabili împotriva ANAF au fost câştigate de aceştia. Rezultă, astfel, o discrepanţă evidentă între cele două seturi de date, ceea ce arată o disfuncţionalitate atât la nivelul autocontrolului ANAF, cât şi cu privire la modul în care agenţii fiscali înţeleg să îşi facă datoria. Cifrele sunt asemănătoare dacă ne uităm la alţi ani, după cum reiese din răspunsurile furnizate de ANAF în baza solicitărilor depuse de deputatul USR Victor Ilie: în perioada 2016-2020, ANAF a pierdut aproape 40% din procesele intentate de contribuabili. Acesta este un nivel inacceptabil”, a transmis USR.
Poriectul de lege inițiat de USR a primit avizul Consiliului Economic şi Social. Urmează să fie dezbătut în parlament.
CITEȘTE ȘI: ANAF susține că transmite date la Parchetul European. Cât se investighează și cât se colectează
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii