Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu propune eliminarea sporurilor, concedierea celor care cumulează pensia cu salariul. Instituțiile publice ar trebui să reducă unele cheltuieli

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 5 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Toate instituțiile publice ar trebui să aibă un plan de reducere a cheltuielilor. „Tema” a fost dată chiar de premierul României, Nicolae Ciucă. Astfel, unii dintre bugetari vor fi afectați, deoarece politicienii anunță restructurări masive.

Spre exemplu, Marcel Ciolacu, președintele PSD și seful Camerei Deputaților, a lansat deja câteva propuneri în vederea reducerii cheltuielilor bugetare.

„Ar trebui eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar.

Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă.

De asemenea, ținând cont că s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare!”,  a transmis Ciolacu, prin intermediul Facebook.

Mai mult efort din partea instituțiilor de colectare a veniturilor

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, asusținut  marți, 5 aprilie, în ședința Coaliției propunerile pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale. El a precizat că nu se vor tăia fonduri de la investiții și nici nu vor crește taxele, însă, dorește să crească gradul de colectare a veniturilor. Astfel, vrea mai multă „acțiune” din partea instituțiilor precum ANAF, OLAF, Vama Română.

„Există principiul declarării şi plăţii, dar există şi principiul inspecţiei fiscale şi al controlului documentar. Eu zic că ne va aduce un randament mai mare pe colectare.

Vă dau un exemplu: când s-a ieşit cu o companie, s-a ieşit din birou şi am văzut o diferenţă faţă de declarat de 100 şi ceva de milioane de euro. Era doar o companie(…), a precizat ministrul Câciu. Suma pe care ar trebui să o economisească statul român se ridică la 20 de miliarde de lei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat la bugetul consolidat, în primele trei luni ale acestui an, aproape 83,535 miliarde lei, cu 7% mai mult comparativ cu perioada similară din 2022.

Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2,981 miliarde lei mai puţin, informează ANAF printr-un comunicat.

 Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW