Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă l-a somat pe Petre Daea să ia măsuri urgente pentru sprijinirea fermierilor români

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 7 aprilie 2023 Etichete: , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să ia „măsuri urgente pentru a sprijini fermierii români”, în cadrul întâlnirii de vineri, 7 aprilie, de la Palatul Victoria, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

Fermierii români, cât și cei din alte state din Europa de Est, au semnalat un dezechilibru creat în piață de importurile masive de cereale ucrainene.

„Premierul României a solicitat soluții urgente la problemele cu care se confruntă fermierii și procesatorii, semnalate inclusiv în discuțiile purtate joi de șeful Executivului cu reprezentanții sectorului de profil.

Principalele măsuri trebuie să vizeze o relație corectă între producătorii, procesatorii agricoli și lanțurile de retail, dar și facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanței comerciale”, a informat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă, alături de omologii din Polonia, Ungaria, Slovacia și președintele Bulgariei, a adresat o scrisoare șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene.

Scrisoare semnată de Ciucă a venit la câteva zile după ce Executivul comunitar a anunțat că doar 10 milioane euro ar urma să primească România cu titlul de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina, în condițiile în care fermierii și-ar fi dorit cel puțin 100 milioane euro.

Aceasta este cea mai mică alocare de fonduri între cele trei țări beneficiare, potrivit propunerii Comisiei Europene. Polonia va primi 29,5 milioane euro, iar Bulgaria – 16,75 milioane euro.

CITEȘTE ȘI: Fermierii au blocat Autostrada A1. Protestează împotriva măsurilor impuse de UE

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW