Cum a reușit Organizația „Salvați Copiii” să facă ce nu a reușit statul român: A dotat spitalele din România cu echipamente care salvează vieți
Organizația „Salvați Copiii” a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.
Dincolo de aceste cifre, este ceva ce nu se poate măsura: bucuria părinților de a-și ține copiii în brațe, sanșa la viață.
Efortul „Salvați Copiii” de a întări maternitățile și secțiile de pediatrie și terapie intensivă neonatală în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur sau cu patologii medicale severe este consistent, iar progresul este vizibil: cele mai recente date Eurostat arată că România nu mai ocupă prima poziție din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, unde acum se situează Bulgaria. Principala cauză a mortalității infantile din România este lipsa dotărilor medicale.
Astfel, Bulgaria are, în 2021, o rată a mortalității infantile de 5,6 la mia de copii născuți vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie și Slovacia, unde rata mortalității infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuți vii.
Polonia și Malta au o rată de 3,9 la mia de copii născuți vii, în vreme ce în Croația, acest indicator atinge o rată de 3,8 la mie. Pe poziția a șasea se plasează Franța (3,7 la mie), urmată de Grecia (3,5 la mie), Ungaria și Țările de Jos (3,3 la mia de copii născuți vii) și Irlanda (3,2).
România, detronată de Bulgaria din prima poziție în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă
Lituania, Luxemburg și Danemarca ocupă poziția a zecea, cu o rată de mortalității imfantile de 3,1 la mia de copii născuți vii.
La polul opus, cea mai mica rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda și Slovenia – 1,8 la mia de copii născuți vii.
În programul de combatere a mortalității infantile, s-au alăturat medici, asistente, asistenți sociali, oameni care au crezut că 3,5% din impozitul pe venit este o sursă vitală pentru întărirea spitalelor de pediatrie și a maternităților din România.
Practic, din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.
În aceeași perioadă, Ministerul Sănătății avea un buget insuficient pentru ceea ce este fundamental: dreptul la viață. Abia după pandemie, s-a decis suplimentarea bugetului acestei instituții. Limita aprobată în Guvern pentru Ministerul Sănătăţii pentru anul 2023 este mai mare cu 5.106.489.000 lei comparativ cu 2022, potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Stefania Mircea, manager de proiect în cadrul Salvați Copiii: „Sunt echipamente care pot ajunge și la 100.000 de euro”
Managerul proiectului de dotare cu aparatură medicală performantă a tuturor maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă neonatală din țară derulat de organizația „Salvați Copiii”, Ștefania Mircea, a menționat, pentru MainNews, că șansa la viață a copiilor nu poate exista și fără sprijinul instituțiilor și militează pentru colaborare permanentă.
„Împreună și uniți putem face lucruri importante pentru copii, până la urmă față de ei suntem responsabili. Nu putem să lucrăm fără instituțiile statului, fiecare are o responsabilitate bine definită și trebuie să existe tot timpul o colaborare”, s-a exprimat Ștefania Mircea.
Tehnologia medicală este în continuă dezvoltare și multe dintre afecțiuni pot fi remediate cu ajutorul acesteia. Însă, totul se rezumă la bani, iar donațiile se colectează permament.
O listă lungă cu multe zerouri, dar care salvează vieți
„Avem în listă solicitări pentru echipamente medicale performante, precum: ecografe, aparate de radiologie, ventilatoare, digitalizare, sisteme de monitorizare în terapia intensivă neonatală etc. Sunt echipamente care pot ajunge și la 100.000 de euro sau mai mult. Tehnologia avansează foarte mult, iar asta înseamna investiție, intervenție rapidă și mult mai precisă, tehnici non-invazive. Companiile au posibilitatea de a anunța angajații că pot redirecționa 3,5 % către această cauză, către Salvați Copiii, posibilitate fiscală de a sponsoriza până în 20% din impozitul lor pe profit sau din cifra de afaceri dacă sunt IMM-uri. Sunt bani care și într-un caz și în altul se duc la bugetul statului. Bani care dacă sunt directionați către programul nostru ajung integral în programe dedicate sănătății copiilor. Din păcate, aproape o treime din contribuabilii români își exercită dreptul de a susține cauze socio-umanitare, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit. Este nevoie de informare și de a-i face pe oameni să întelegă că în fiecare dintre noi este schimbarea”, a precizat Ștefania Mircea, pentru MainNews.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 61 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Sursă foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Comentarii