Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Ce spun specialiștii despre masacrul din Argeș. „Bărbatul era o bombă cu ceas”

By Ana Teșcan , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 10 august 2022

Un bărbat în vârstă de 53 de ani din localitatea Bascov, aflat în evidența persoanelor cu probleme psihice, este suspectat că a ucis cu brutalitate cinci membri ai familiei sale, între care și un copil de doar 5 ani. Experții consultați de Main News susțin că autoritățile ar trebui să asigure integrarea persoanelor cu boli psihice în centre de custodie, prevenție și protecție și consideră că familiile ar trebui să știe cum să se protejeze în astfel de cazuri. 

Marți, un bărbat din comuna Bascov, județul Argeș, a contactat poliția, după ce și-a găsit cinci membri ai familiei decedați în casa unde locuiau.

Polițiștii au transmis, ulterior, că cele cinci persoane, inclusiv un copil, ar fi fost uciși de un bărbat de 53 de ani, cunoscut cu probleme psihice, și membru al familiei respective.

În urma cercetărilor inițiale, anchetatorii au transmis că victimele au fost găsite cu urme de violență, iar potrivit informațiilor din presă, acestea ar fi fost ucise cu un ciocan, pietre și alte obiecte contondente.

Psihiatrul bărbatului care și-a măcelărit familia, medicul Eugen Smeureanu, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din judeţul Argeş, a declarat pentru Adevărul că îl avea în evidență pe pacient din anul 2014. De atunci și până în prezent, medicul susține că nu a văzut o înrăutățire a stării psihice a bărbatului, care nu venea însă constant la control. Doctorul mai spune că bolnavul avea un trai retras, deşi era integrat în familie.

Pe de altă parte, surse apropiate anchetei au declarat publicației citate anterior că bărbatul nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani.

Doctorul Claudia Radu, preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din Argeş, a transmis că bărbatului i-a fost eliberat certificat pentru handicap accentuat permanent în anul 2004, iar acesta nu a mai avut reevaluări de atunci. Conform medicului, familia nu a solictat acest lucru, iar Comisia de evaluare poate face reevaluări doar la solicitarea familiei, ca urmare a agravării stării de sănătate, la sesizări sau prin Ministerul Muncii, prin Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap.

„Era o bombă cu ceas”

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, a transmis, pentru Main News, că persoanele cu probleme psihice sunt marcate temeinic de evenimentele socio-economice din jurul lor.

„Această criză, pandemie, război de lângă noi, aceste bănci care au mărit dobânzile și așa mai departe, acționează precum picătura chinezească și oamenii sensibili și delicați clachează”, a declarat Liviu Chesnoiu.

Totodată, expertul a subliniat că bărbatul ar fi trebuit monitorizat de specialiști și a indicat că familia din Bascov ar fi renunțat la ajutorul psihiatrilor. Mai mult, acesta consideră că familia ar fi trebuit să ia măsuri prin care să se protejeze.

„Familia a greșit groaznic aici, nu ai cum să stai într-o curte comună cu un astfel de om, chiar dacă e liniștit. Nu știu dacă el lua tratament, dacă era verificat. Era o bombă cu ceas. Acest om, de la un cuvânt, o privire, de la un gest, cine știe ce i se pare și el stă acolo și o clocește. Se pare că era premeditată această treabă, nu a fost ceva spontan, a luat-o sistematic. Trebuie un tratament medicamentos, trebuie mers periodic la specialist, nu așa o dată și cu asta-basta, boala evoluează”, a mai adăugat criminalistul.

Crearea unor comunități „custodialpreventiv-protective

De asemenea, psihologul criminalist Tudorel Butoi susține că este nevoie de organizare a unor campusuri sau comunități „preventiv-protective”, pentru a preveni apariția unor evenimente asemănătoare și a proteja persoana în cauză.

„Ar fi niște stabilimente, organizate științific, cu protecție psihologică, cu asistență socială, cu asistență juridică, cu asistență din zona respectului față de tine ca persoană, în sensul de a fi tuns, spălat, cu haine curate, de a avea o zonă în campus unde să te plimbi, să schimbi vorbe, să joci șah, să pictezi. 

De ce custodială? Înseamnă că eu, societate, prin instituția aceasta, realizată după norme europene, cu respect față de nefericitul personaj, această comunitate mă ia într-o „păstrare”, nu sunt nici în pușcărie, nici în arest, sunt într-o custodie, adică îmi poartă de grijă”, a declarat Tudorel Butoi, pentru Main News.

Mai mult, expertul susține schimbarea legii bolnavului psihic periculos, care trebuie atent monitorizat în administrarea medicamentației.

„Astăzi, bolnavul psihic periculos ajunge la camera de gardă a spitalului, unde i se face o anamneză, și este suspus unui tratament suport de scoatere din criză, îl sedează, nu mai este agresiv, după care i se dă o listă lungă de medicamente și este trimis acasă să își continue tratamentul psihic obligatoriu. Credeți că omul acesta, care pleacă acasă, își va urma medicamentul?”, întreabă retoric psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW