Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Achiziții din pandemie, în vizorul DNA. Șefi din Primăria Slatina, trimiși în judecată după ce ar fi încheiat contracte cu dedicație

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 3 martie 2023 Etichete: ,

Șefa Direcției Administrare Patrimoniu (D.A.P.) din cadrul Primăriei municipiului Slatina, trei funcționari publici, trei persoane fizice și o firmă au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar legat de achiziții din timpul pandemiei de COVID-19, a transmis vineri, 3 martie, DNA. Procurorii Anticorupție au calculat un prejudiciu de peste 2,5 milioane de lei. 

Narcisa Ionela Ionescu, director al Direcției Administrare Patrimoniu de la Primăria Slatina, ar fi încheiat un contract cu S.C. Solutions Line S.R.L privind achiziționarea la prețuri supraevaluate (și de până la patru ori) de materiale sanitare. Femeia a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu și instigare la fals informatic.

Procurorii DNA au dispus astfel trimiterea în judecată și a Angelicăi Drejoi, șef birou în cadrul D.A.P Slatina, pentru abuz în serviciu, a Mihaelei Oporanu, jurist, pentru complicitate, și a Silviei Avram, funcționar tot în cadrul D.A.P Primăria Slatina, pentru fals informatic.

În judecată au fost trimiși și doi administratori și un angajat ai firmei S.C. Solutions Line S.R.L, precum și compania în sine, pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Trebuie precizat că achizițiile de mai sus au fost posibile în contextul în care:
– la data de 02 aprilie 2020, atribuțiile de încheiere a contractelor au fost delegate de Primăria municipiului Slatina Direcției Administrare Patrimoniu (D.A.P.) în condițiile în care în subordinea Consiliului Local funcționa deja un serviciu specializat în achiziții publice,
– înregistrarea electronică a documentelor privind relația cu S.C. Solutions Line S.R.L ar fi suferit modificări atât în sensul antedatării cât și al postdatării documentelor ce atestau pașii de parcurgere a procedurii de achiziție,
– cererea D.A.P. Slatina s-ar fi bazat în totalitate pe oferta depusă de S.C. Solutions Line S.R.L. care ar fi fost înregistrată la instituția publică, înaintea întocmirii de către funcționarii publici a referatului privind alegerea procedurii de achiziție a produselor menționate mai sus. Mai mult, conținutul ofertei respective ar fi fost copiat în integralitate, cu tot cu greșelile de ortografie, în cuprinsul strategiei de contractare și al caietului de sarcini”, au mai transmis anchetatorii.

Primăria municipiului Slatina nu s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

CITEȘTE ȘI: DNA are în lucru alte zeci de dosare legate cu pandemia de COVID

Cum a fost prădat statul român în timpul pandemiei

În vreme ce pentru majoritatea oamenilor pandemia de coronavirus a reprezentat o dramă teribilă, pentru alții în schimb a fost o adevărată mană cerească. Încorsetate până mai ieri de prevederile din legea achizițiilor, instituțiile statului au dat drumul pe repede înainte la achiziții fără licitație, invocând urgența majoră a răspândirii virusului ucigaș. Așa statul român a ajuns să cheltuie sume enorme de bani pe produse supraevaluate, ineficiente sau cumpărate de la firme apropiate directorilor.

Unele, poate doar o mică parte, au ajuns însă și pe masa procurorilor. Cazul fostului selecționer al echipei naționale de fotbal, Victor Pițurcă, a cărui firmă a ajuns să vândă utilaje neconforme pentru producția de măști către Romarm, companie deținută de statul român, nu este singular. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW