Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce presupune Legea „deoligarhizării”, propusă de Guvernul Republicii Moldova

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 27 februarie 2023 Etichete: , , , ,

O lege ce vizează „deoligarhizarea” Republicii Moldova, anume „limitarea influenței excesive economice și politice în viața publică” a oligarhilor, a fost inițiată de Ministerul Justiției din țara vecină și se află în dezbatere publică.

Proiectul „cu privire la limitarea influenței excesive economice și politice în viața publică (deoligarhizare)” figurează pe site-ul Ministerului Justiției la capitolul „Concept”.

Scopul acestei legi este de a exclude conflictele de interese cauzate de fuziunea politicienilor, mass-media și mediului de afaceri, de a asigura securitatea națională în domeniul economic, politic și informațional, de a preveni utilizarea puterii politice în interese personale, în special prin transparentizarea influenței de către persoanele cu o poziție economică și politică semnificativă”, se arată în proiectul de lege citat.

Potrivit proiectului, un oligarh va fi definit ca o persoană „care este sau a fost implicată în viața politică în prezent sau în ultimii 5 ani” și o persoană „care exercită sau a exercitat în ultimii 5 ani o influență excesivă sau presiuni asupra unor autorități ale statului/persoane expuse politic”.

Totodată, pentru definirea unui oligarh vor mai fi luate în calcul cel puțin 2 dintre următoarele caracteristici: – „exercită o influență semnificativă asupra mass-mediei”; – „are o valoare confirmată a activelor personale și a entităților comerciale în care aceasta este beneficiar ce depășește cuantumul de 50.000 de salarii medii lunare prognozate pe economie”, „este beneficiarul efectiv sau deține controlul unei entități comerciale care (…) ocupă o poziție dominantă pe piață (…) sau deține controlul unei entități comerciale care a efectuat investiții în domenii de importanță strategică”, a fost condamnată pentru corupție sau este subiectul unor sancțiuni internaționale.

Astfel, Parlamentul Republicii Moldova va fi instituția care va recunoaște o persoană drept „oligarh”, prin votul a trei cincimi din deputați. Odată recunoscută, persoana va fi înscrisă într-un registru al oligarhilor.

Totodată, în cadrul Guvernului va fi creat Comitetul de Deoligarhizare, organism ce va înainta Parlamentului propunerile de recunoaștere a statutului de oligarh.

Astfel, odată recunoscută drept „oligarh”, persoana în cauză nu va mai putea finanța partide politice, participa la privatizări și finanța demonstrații cu revendicări politice.

De asemenea, în cazul în care persoana a fost declarată ca având influență excesivă economică și politică în viața publică pe motivul întrunirii criteriului de implicare în viața politică și influență asupra mass-mediei, persoana va trebui să renunțe la controlul asupra mass-mediei, în termen de 6 luni”, se mai arată în proiectul de lege citat.

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW