Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce conține depozitul de armament de la Cobasna, cel mai mare din Europa de Est

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 26 februarie 2023 Etichete: ,

Cel mai mare depozit militar din Europa de Est se află în satul Cobasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, o zonă controlată de facto de Federația Rusă. Astăzi se estimează că în depozit se mai păstrează circa 20.000 tone de muniții, arată jurnaliștii de la Ziarul de Gardă

Depozitul militar din satul Cobasna a fost înființat în 1949, acolo fiind stocate o mare parte a munițiilor după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist. Acestea sunt păzite de un grup operativ al trupelor ruse (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană la baza Armatei a 14-a, precum și de militari locali. Militarii ruși afirmă că îndeplinesc și misiuni de menținere a păcii.

Expertul Viorel Cibotaru, fost ministru al apărării în Republica Moldova, subliniază că, în anii 90, după destrămarea URSS și odată ce depozitul a rămas fără acoperire juridică, se purtau discuții cu privire la partajarea patrimoniului militar al fostei Uniuni, „inclusiv patrimoniul militar trebuia să treacă sub jurisdicția Republicii Moldova”.

În martie 1992, însă, printr-un decret semnat de Boris Elțin, depozitul respectiv a fost trecut sub jurisdicția Federației Ruse. „La acel moment se cunoștea, există și documente, că în acest depozit se păstrau 42.000 tone de muniții”, a precizat Cibotaru pentru Ziarul de Gardă.

La depozitul de la Cobasna se păstrau diferite tipuri de armament și muniții, lucru de care Cibotaru a putut să se convingă personal în cadrul vizitei sale din anul 1997.

Unele din acestea, cum ar fi puști automat AK-47 au intrat ulterior inclusiv în dotarea forțelor armate separatiste din regiunea transnistreană.

„În afară de asta, erau alte tipuri de muniție, în cantități foarte mari, cum ar fi cartușe pentru arme ușoare, mitraliere de calibru sovietic. Se păstrau mii de tone de obuze pentru diferite tipuri de artilerie, într-o stare mai mult sau mai puțin bună și se păstrau o cantitate considerabilă de explozive din categoria minelor  antitanc și antipersonal, multe din ele cu termene trecute, multe din ele produse în 1937, de exemplu, deci care urmau să fie lichidate”, explică Cibotaru.

Mai târziu, la Summit-ul de la Istanbul din 1999, Misiuniea OSCE a primit mandatul de a asigura transparența mișcărilor de material rusesc și de a raporta în timp util asupra mișcărilor în și dincolo de Zona de securitate. Atunci, Rusia s-a angajat să își retragă forțele și munițiile din Republica Moldova până în anul 2002.

În perioada 2001-2004, Misiunea OSCE a asistat și monitorizat distrugerea și scoaterea din Republica Moldova, de către Federația Rusă, a 456 de echipamente militare, inclusiv tancuri și tunuri grele, precum și alte 242 de echipamente. De asemenea, a asistat și monitorizat la scoaterea a 22 de mii de tone de muniție din depozitul de la Cobasna.

Arme și muniții cu termen de valabilitate depășit

Războiul din Ucraina a readus în prim-plan discuțiile despre depozitul de la Cobasna și potențialul său pericol, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina, arată Ziarul de Gardă. Dar, nu este prima dată când munițiile de la Cobasna ajung în vizorul comunității internaționale.

Viorel Cibotaru este una dintre puținele persoane din Republica Moldova care au putut vizita depozitul. Asta se întâmpla în 1997, pe când activa în calitate de șef al Direcției Relații Externe a Ministerului Apărării.

Acesta povestește că încă de atunci multe dintre munițiile stocate acolo aveau termenul de valabilitate depășit, însă unele dintre acestea au ajuns să fie traficate.

„Arme de acolo au ajuns în Libia, de exemplu. Iar o parte din muniții au fost găsite inclusiv în Cecenia”, susține Cibotaru.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW