Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prima reacție a președintelui SUA, după ce Federația Rusă a suspendat participarea la acordul New START

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, a catalogat miercuri, 22 februarie, decizia lui Vladimir Putin de a suspenda ultimul acord nuclear în vigoare drept „o greșeală”, potrivit unei declarații transmise în timpul reuniunii Formatului București 9, de la Varșovia, și citată de The Guardian. 

Președintele american a condamnat decizia anunțată de Vladimir Putin cu o zi în urmă, prin care Federația Rusă suspendă participarea la Acordul New START.

Anunțul a fost făcut în timpul discursului privind „Starea Națiunii”, în care Vladimir Putin a acuzat încă o dată SUA că ar fi în spatele atacurilor lansate de Ucraina asupra bazelor militare rusești și a menționat că în aceste condiții nu poate permite Washingtonului să inspecteze facilitățile nucleare din Federația Rusă.

New Start Treaty e ultimul tratat de acest fel prin care mai exista fie și un minim control al capabilităților nucleare între cele două state. Este un aspect complicat, pentru că în ultimul an am asistat la un discurs pasiv-agresiv nuclear din partea Federației Ruse”, a comentat expertul în relații internaționale Ioana Constantin Bercean, în cadrul unui interviu acordat Main News.

CITEȘTE ȘI: 1 an de război în Estul Europei. Ce s-a schimbat după invazia rusă în Ucraina? Ioana Constantin Bercean, expert în relații internaționale: Nu putem vorbi de o înfrângere totală a Rusiei – INTERVIU

Semnat în anul 2010, acordul a fost prelungit ulterior în anul 2021, dar inspecțiile reciproce au fost suspendate în contextul pandemiei de COVID-19 și discuțiile pentru reluarea lor nu au mai avut loc.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW