Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Separatiștii de la Tiraspol anunță mobilizarea în contingentul de „pacificatori”

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 23 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol mobilizează bărbați cu vârsta de până la 55 ani în așa-numitul contingent de „pacificatori”. Acestora li se propune hrană, îmbrăcăminte, loc de cazare și o remunerație de la 2.800 ruble, relatează jurnal.md.

Așa numitul Contingent de „pacificatori” de la Tiraspold invită cetățenii să se înscrie în rândurile armate pentru o perioadă de trei luni, care va începe la 1 martie.

Doritorilor li se propune îmbrăcăminte, cazare și masă, potrivit serviciului de presă al așa numitului minister al apărării de la Tiraspol.

Potrivit aceluiași anunț, la antrenamente „pot participa bărbații cu vârsta sub 55 ani, apți pentru serviciul militar”, Aceștia trebuie să depună o cerere la centrele militare până la 28 februarie.

Scurt istoric al ocupației rusești în Transnistria

În 1990, pentru a împiedica orientarea către România și Occident a Republicii Moldova, pe fondul începerii destrămării blocului comunist, Moscova a încurajat separatismul din regiunea transnistreană, care în 1990 și-a autoproclamat independența față de RSS Moldovenească.

Ajutați de trupele sovietice, separatiștii și-au consolidat controlul, atacând secțiile de poliție situate pe malul stâng al Nistrului. În 1992, după ce Republica Moldova și-a declarat independența, noile autorități constituționale au încercat să stabilizeze militar situația în regiune, însă nu au reușit.

Separatiștii, bine echipați de Moscova, au rezistat pe poziții, totul culminând cu intervenția Armatei a 14-a în sprijinul acestora. Conflictul militar s-a încheiat în acel an 1992, după patru luni de ostilități, însă Moscova controlează și astăzi regiunea transnistreană prin intermediul unui guvern-marionetă și al trupelor militare pe care le staționează ilegal.

De-a lungul anilor Federația Rusă a încercat să „rezolve” conflictul în termenii săi, scopul fiind acela de a controla politic Republica Moldova. În 2003, Moscova, prin intermediul lui Dmitri Kozak, care la acea vreme, la fel ca și acum, era responsabil la Kremlin de acest dosar, a propus un plan de federalizare a Republicii Moldova, care îi garanta o influență suficient de mare și care îi permitea să instaleze în regiune o bază militară (Popescu, 2013). În final, pe fondul amplelor proteste de la Chișinău și probabil al altor aspecte, care au rămas însă la stadiul de speculații, președintele Republicii Moldova de la acea vreme, Vladimir Voronin a respins în ultima clipă oferta Moscovei.

Practic, de la acea vreme, aceasta a fost strategia Federației Ruse pentru a controla destinele Republicii Moldova. Asta explică și de ce Moscova nu a recunoscut așa-zisul referendum, organizat în anul 2006 pe teritoriul controlat de separatiști, în care peste 98% dintre cei prezenți ar fi votat pentru „independență și integrare potențială în viitor cu Rusia”. 

Aproape 10.000 de militari ruși

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Federația Rusă staționează circa 2.500 de militari, la care se adaugă alți aproximativ 6.000 – 8.000 de militari aflați sub comanda așa-ziselor autorități de la Tiraspol.

După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în anul 2014 și declanșarea agresiunii armate în Donbas, Federația Rusă a întâmpinat mari probleme în rotirea militarilor care se află staționați în zona sub steagul său din cauza interdicțiilor de survol aplicate de Ucraina. Prin urmare, Armata rusă a fost nevoită să încorporeze localnici, fără experiență reală de luptă.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW