Opoziția va ataca Legea securității și apărării cibernetice a României la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei au anunțat joi, 22 decembrie, că vor sesiza Curtea Constituțională a României în cazul Legii privind securitatea și apărarea cibernetică a României, adoptată în ziua precedentă de Parlament.
USR și Forța Dreptei acuză coaliția PNL-PSD-UDMR că a adoptat Legea fără o dezbatere reală în societatea civilă și în Parlament și că ar conține prevederi care „încalcă grav dreptul la viață privată al românilor”.
„Nu poți să obligi sute de mii de furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să-și toarne clienții și să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date și informații private ale acestora. Dreptul la viață privată și libertate de exprimare sunt apărate de Constituție și nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în viețile românilor”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.
Concret, USR reclamă că, din cauza unor norme care apar în Lege și care nu sunt clar definite, se poate ajunge la situația în care „o simplă virusare sau pentru o aparentă virusare a unui laptop, orice persoană care are o activitate ce poate fi considerată ca fiind de interes public să fie obligată să sesizeze PNRISC (n.r. Platforma naţionaleăpentru raportarea incidentelor de securitate cibernetică) și, implicit, să pună laptopul la dispoziția specialiștilor PNRISC, cu toate datele și informațiile cu caracter personal conținute de acel dispozitiv”.
În plus, opoziția susține că una dintre prevederile noii Legi, prin care furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică trebuie să pună la dispoziția autorităților date și informații legate de incidentele cibernetice, „reia o propunere dintr-un act normativ declarat deja neconstituțional”.
„Concret, creează o obligație de delațiune unei categorii de profesioniști care, în mod normal, ar avea obligații de confidențialitate stricte față de proprii clienți. În plus, obligația vine fără existența unui mandat judecătoresc, fără autorizare expresă”, susțin reprezentanții USR.
USR și Forța Dreptei mai arată că Legea „încalcă prevederile Constituției referitoare la principiul securității juridice, previzibilității și clarității normelor, în condițiile în care subiecții legii și obligațiile impuse lor sunt vagi și neclare”.
Mai multe detalii despre Legea adoptată miercuri de Parlament, aici.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii