Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce vor discuta Bogdan Aurescu și Antony Blinken la întâlnirea de marți. Precizările MAE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, se va întâlni marți, 29 noiembrie, cu șeful diplomației americane, Antony Blinken. Războiul din Ucraina, creșterea prezenței militare a SUA în România, procesul de aderare al țării noastre la OCDE și accederea în programul Visa Waiver vor fi printre principalele subiecte abordate de cei doi oficiali, a informat Ministerul de Externe.

Antony Blinken se va afla în București, între 28 și 30 noiembrie, unde va participa la Summitul miniștrilor de Externe din NATO. Secretarul de stat american va avea întrevederi separate și cu premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis. Detalii, aici.

În cadrul consultărilor politice de marți, Antony Blinken și Bogdan Aurescu vor trece în revistă stadiul cooperării bilaterale în domeniile de interes, precum creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare al României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil, a transmis Ministerul de Externe.

MAE mai menționează că ministrul Bogdan Aurescu „va reitera interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver”.

De asemenea, vor fi abordate evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și eforturile comunității transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securității regionale și a stabilității globale”, potrivit sursei citate.

Totodată, consultările dintre cei doi miniștri vor marca aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA, „un pilon esențial al politicii externe și de securitate a României și a cărui aprofundare, pe toate dimensiunile sale, reprezintă un obiectiv al ambelor părți”, mai arată Ministerul de Externe.

Întrevederea de marți se va mai concentra și pe măsurile de asistență acordate Ucrainei și evoluția situației de securitate de la Marea Neagră.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta eforturile multidimensionale ale României de ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistența umanitară acordată refugiaților din țara vecină și măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin țara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale.

De asemenea, în condițiile creșterii impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre, ministrul afacerilor externe se va referi la miza susținerii vecinilor Ucrainei, cu accent pe Republica Moldova, context în care va sublinia rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, în care SUA joacă un rol important. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta totodată sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin”, a transmis MAE.

Sursă foto: MAE

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW