Primarul Sectorului 1 le cere cetățenilor să se înscrie într-un proiect care nu a fost aprobat / Clotilde Armand, acuzată de „mită electorală”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a lansat joi, 17 noiembrie, o platformă prin care cetățenii cu vârsta de peste 18 ani din sector se pot înscrie pentru a primi 1.000 de lei sub forma unui tichet anticriză, deși proiectul se află în transparență decizională, iar reprezentanții PNL și PSD critică demersul edilului.
Este vorba de o serie de vouchere denumite drept „tichete anticriză” prin care locuitorii eligibili ai Sectorului 1 cu vârsta de peste 18 ani pot primi 1.000 de lei pentru investiții care au scopul de a „crește eficiența utilizării energiei, de a stimula producerea locală de energie din surse regenerabile sau de a îmbunătăți calitatea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.
Potrivit platformei, 208.000 de persoane ar fi eligibile, iar bugetul estimat este de 208 milioane de lei. Tichetele vor putea fi folosite de persoanele fizice, individual sau prin asociere, în familie sau la nivel de locuințe colective.
Armand amintește că, pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1, DGASPC oferă ajutor de încălzire și supliment pentru energie.
„La nivelul aparatului primăriei totul este pregătit pentru acordarea rapidă și transparentă a acestor tichete. Platforma informatică prin accesarea căreia cetățenii majori din Sectorul 1 se pot înscrie pentru obținerea tichetelor anticriză este gata, banii pentru acordarea tichetelor îi avem, pentru că i-am economisit după ce am stopat contractele supraevaluate date de fostele administrații locale către firmele de partid”, susține Clotilde Armand.
Numai că site-ul pe care cetățenii Sectorului 1 sunt îndemnați să se înscrie a fost lansat în condițiile în care proiectul care prevede furnizarea tichetelor de 1.000 de lei se află în transparență decizională până pe 14 decembrie.
Ulterior, proiectul va fi pus pe masa consilierilor locali din Sectorul 1, unde consilierii PNL și PSD formează majoritate.
Primarul Sectorului 1, acuzat de „mită electorală”
Florin Manole, președintele PSD Sector 1, a declarat, pentru Main News, că social-democrații vor analiza proiectul în momentul în care va fi pus pe ordinea de zi a Consiliului Local, dar a ridicat semne de întrebare în ceea ce privește bugetul alocat.
„Atunci când se face un proiect cu o sumă atât de mare, trebuie să urmeze în mod tehnic o rectificare bugetară, care să ia banii și să îi pună undeva. De unde se iau banii? De la Educație? De la Sănătate? În absența acestor răspunsuri nu putem să avem o opinie, deocamdată”, a declarat Florin Manole, pentru Main News.
„Noi susținem necesitatea sprijinirii persoanelor care resimt creșterea de prețuri la medicamente sau alimente, dar ne opunem alocării de fonduri pentru cei care au venituri foarte mari. Sectorul 1 e un sector în care mulți oameni au venituri foarte mari și 1.000 de lei nu fac nicio diferență în bugetul familiei”, a adăugat președintele social-democraților din Sectorul 1.
La rândul lor, liberalii, prin vocea liderului consilierilor locali PNL Sector 1, Daniel Ciungu, critică lansarea site-ului fără ca proiectul să fie pus pe masa consilierilor locali.
„Ce face primarul reprezintă un model de mită electorală, vrea să ia imaginea de la problemele de incompatibilitate și conflict de interese decise de ANI(…)Ea strânge datele cetățenilor, din punctul nostru de vedere pentru un demers strict electoral, iar cei care se înscriu pe acel site o fac pentru USR. Recomandăm să nu se înscrie, pentru că nu este ceva oficial al Primăriei Sectorului 1”, este poziția liberalilor.
Totodată, PNL Sector 1 susține că site-ul lansat joi de Primărie și proiectul propus de Clotilde Armand nu ar avea bază legală.
„Baza legală pentru acel site nu există, pentru că nu există niciun fel de Hotărâre de Consiliu Local, niciun fel de regulament care să specifice clar cum se va face, dacă se va face o astfel de selecție(…)În momentul în care o să îl vedem, o să vedem dacă și proiectul în sine are bază legală, pentru că am întrebat și noi în administrațiile locale și centrale și nu există bază legală să faci ce propune primarul Armand”, a spus, pentru Main News, Daniel Ciungu.
Proiectul „Măsuri locale anti-criză energetică la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București” a fost pus în dezbatere publică pe 2 noiembrie și poate fi consultat aici.
Reprezentantul consilierilor locali USR Sector 1 nu a răspuns solicitării Main News de a oferi un punct de vedere până în momentul publicării acestui articol.
Sursă foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Comentarii