Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Consilier prezidențial: Suntem într-un plin război hibrid care este, de fapt, al treilea Război Mondial

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Consilierul prezidențial Constantin Ionescu a declarat luni, 7 noiembrie, că lumea se află într-un „plin război hibrid” în care vulnerabilitățile fiecărui stat în parte sunt exploatate și este de părere că singura soluție prin care țările pot face față provocărilor este prin „creșterea rezilienței în interiorul societăților”.

Constantin Ionescu, consilierul prezidențial și director al Oficiului Informații Integrate din Departamentul Securității Naționale, a vorbit, luni, despre rezultatele ultimului barometru de securitate a României, realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).

Reamintim că printre principalele concluzii ale sondajului LARICS se regăsește scăderea încrederii românilor în instituțiile interne și externe. Detalii, aici.

Suntem într-un plin război hibrid, din păcate, inclusiv acest sondaj nu face decât să confirme că acest război există și a început cu mult înainte de februarie și va continua cu mult după terminarea războiului din Ucraina, indiferent care ar fi sfârșitul”, a declarat consilierul prezidențial, în cadrul evenimentului organizat de LARICS.

Cum a definit războiul hibrid

Potrivit lui Constantin Ionescu, un război hibrid presupune „utilizarea sincronizată a multiplelor instrumente ale puterii, adaptate la vulnerabilitățile întregului spectru al funcțiunilor societății, în vederea obținerii unor efecte sinergice”.

Acesta arată că instrumentele de putere pot fi politicile economice, informaționale, cibernetice, militare și „chiar și crima organizată”.

Pentru a exemplifica modul în care se poate profita de „vulnerabilitățile societății”, consilierul a făcut o paralelă, menționând că o buturugă poate fi spartă mult mai ușor dacă există crăpături în ea.

Printre potențialele efecte ale războiului hibrid, Constantin Ionescu a dat următoarele exemple: „punerea deciziilor strategice ale statului în pericol, slăbirea coeziunii sociale și ale încrederii publice în autoritățile locale, punerea sub semnul întrebării a legitimității opțiunilor strategice ale statului, slăbirea moralului și a capacității de rezistență a cetățeanului”.

Marea problemă în acest război hibrid care este, de fapt, al treilea Război Mondial – nu trebuie să ne sperie cuvântul – este că nu există un buton nuclear care să reprezinte descurajarea. Singura modalitate de a descuraja este de a crește reziliența în interiorul unei societăți”, a explicat directorul Oficiului Informații Integrate din Departamentul Securității Naționale.

Astfel, Constantin Ionescu arată că autoritățile unui stat trebuie să se concentreze asupra „cercului de influență”, adică „să reducă vulnerabilitățile propriei țări”.

Vulnerabilitățile României și cum pot fi rezolvate

Printre vulnerabilitățile cu care România se confruntă, consilierul prezidențial a invocat infrastructura, rezistența instituțiilor (despre care a spus că este „pe un trend pozitiv”), efectele privatizărilor din anii 2000, investițiile mici în Armată (din anii 2000-2015), problemele din domeniul energiei sau starea Portului Constanța.

Totodată, Constantin Ionescu a invocat o declarație făcută de Marcel Ciolacu, președintele PSD și președinte al Camerei Deputaților, care, într-un context economic (dezbaterile legate de modul de calcul al impozitelor și digitalizarea ANAF), a cerut statului „să își facă treaba”.

Păi dacă unul dintre primele persoane în stat nu e statul, atunci cine mai e statul? E un semnal care duce la scăderea încrederii în autoritățile țării – e vorba de securitate, e o consecință firească a faptului că neavând încredere ajungem să punem cu semnul întrebării deciziile strategice ale statului”, a comentat consilierul de stat.

În schimb, oficialul român a menționat că există „două mari soluții de rezolvare” – educația și respectarea și aplicarea legii.

Totodată, Ionescu a acuzat partidele politice că „au uitat să mai vorbească despre patriotism”, subiect despre care spune că este invocat de partidele populiste.

Ajungem să avem numai parade și cărămizi în piept legate de un tip de naționalism care este nu numai neacceptat, dar imposibil de conceput. În loc să vorbești firesc despre ce înseamnă realmente patriotism, unul luminat, lași la discreția populismului tot ce ține de acest subiect. Nu percep de ce o elită politică, economică, academică nu conștientizează acest lucru(…)

Războiul este cel care generează toate aceste rezultate, problema este dacă noi suntem suficient de hotărâți să acționăm în cercul nostru de influență și să punem lucrurile în ordine în interiorul țării ăsteia, ca să ajungem a 6-a, a 7-a țară în această Uniune”, a fost concluzia lui Constantin Ionescu.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW