Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bilanțul perchezițiilor DIICOT la Clanul Corduneanu. 15 persoane reținute, peste 2 kilograme de aur ridicate și sechestru pe o vilă de 200.000 de euro

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 1 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Procurorii DIICOT au transmis marți, 1 noiembrie, că 15 persoane au fost reținute în urma perchezițiilor care au avut loc cu o zi în urmă în Iași, ce au vizat membrii clanului Corduneanu. Anchetatorii au mai ridicat 2,2 kilograme de aur, peste 50.000 de euro, mai multe cuțite și săbii și au pus sechestru pe o vilă de 200.000 de euro.

Procurorii au reținut 15 persoane pentru 24 de ore, printre care mai mulți membri ai clanului Corduneanu, și au plasat un alt inculpat sub control judiciar, în două dosare ce vizează acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la înșelăciune, spălarea de bani, șantaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc și efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Concret, în urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate sumele de 50.680 de euro, 33.000 de lei, 2,2 kilograme de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, mai multe cuțite, săbii și spray-uri iritant-lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente privind evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate ale unor imobile.

DIICOT susține că, între 2016 și 2022, au fost constituite două grupuri infracționale ce acordau împrumuturi cu dobânzi ridicate, ce puteau ajunge până la 400%.

Liderii grupurilor realizau finanțarea activităților, prin acordarea unor sume de bani membrilor. De asemenea, asigurau protecția, inclusiv prin recurgerea la mijloace violente în caz de nevoie, pentru ca activitatea grupului să se poată desfășura în vederea atingerii scopului”, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii susțin că împrumuturile, a căror dobândă varia între 20 și 40%, erau acordate persoanelor care dețineau bunuri sau imobile de valoare, în principal fiind vorba despre dependenți de jocuri de noroc.

În această modalitate, membrii grupului se asigurau că sumele datorate nu puteau fi returnate de către cei împrumutați și, astfel, aceștia erau obligați să încheie contracte prin care cedau bunurile pe care le aveau în proprietate sau să continue activitățile infracționale pe care le desfășurau”, susțin procurorii.

Ulterior, membrii grupării ajungeau până în punctul în care amenințau cu acte de violență sau lipsiri de libertate persoanele vătămate.

Anchetatorii au descoperit peste 50 de victime.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW