Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sistemul de monitorizare cu brăţări electronice oferă deja rezultate

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 10 octombrie 2022 Etichete: , ,

În doar zece de când sistemul de monitorizare cu brăţări electronice a devenit operaţional în Bucureşti şi în trei judeţe, polițiștii au depistat deja primele zece încălcări ale legii, în condițiile în care au fost montate doar 17 dispozitive.

Un bărbat aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a fost arestat preventiv pentru 30 zile, după ce a tăiat dispozitivul de localizare

Un alt caz s-a petrecut tot în București. Un bărbat în vârstă de 38 ani care și-ar fi agresat fiul vitreg  a fost reținut de polițiști pentru 24 ore și ulterior, însă ulterior eliberat, după ce a pătruns în perimetrul de siguranță al victimei, încălcând astfel obligația impusă prin ordinul de protecție. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu.

Într-o declarație de presă, Mihai Venea, comisar-șef de poliție din cadrul Direcţiei de Ordine Publică a IGPR, a precizat că utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate

Potrivit acestuia, sistemul nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare și supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Cum funcționează sistemul

Monitorizarea se realizează automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de polițistul de supraveghere care creează semnalarea.

După introducerea în sistem a semnalării, polițistul nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic.

Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei și transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenție, către dispeceratul S.I.M.E. și 112 și astfel, către cel mai apropiat echipaj din rândul forțelor de ordine, pentru intervenție.

Crește numărul infracțiunilor de violență domestică

În primele opt luni ale acestui an, la nivel național, numărul faptelor penale care constituie fapte de violență domestică a fost de 36.921 de infracțiuni, în creștere cu 13,3% față de primele opt luni ale anului trecut. Cele mai multe fapte, 23.151, au fost de loviri sau alte violențe.

„Vorbim de un număr mare de infracțiuni de violență în familie, ceea ce ne arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. Dar, în același timp, acest număr ne arată și faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să ne sesizeze”, a declarat comisarul-șef Mihai Venea.

De asemenea, au fost emise de către instanțele judecătorești 7.331 de ordine de protecție, 3.469 (aproape jumătate) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

În această perioadă, au fost emise de polițiști 8.765 de ordine de protecție provizorii (cu 1.644 mai multe față de primele 8 luni ale anului 2021, respectiv cu un procent de 23,1%), 3.469 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție, reprezentând 40%. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 579 de infracțiuni.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW