Legile Justiției au fost adoptate de Camera Deputaților / Critici din partea opoziției: E tentant să ai o justiție la cheremul tău
Ultimul proiect din pachetul de Legi ale Justiției, cel care reglementează statutul judecătorilor și procurorilor, a fost adoptat marți, 4 octombrie, de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat.
Au fost înregistrate 198 de voturi „pentru”, 80 de voturi „contra” și 4 abțineri.
Cele trei proiecte inițiate de Ministerul Justiției – organizarea judiciară, statutul judecătorilor și procurorilor și organizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – se vor reîntoarce la Comisia specială din Parlament.
Ulterior, după ce parlamentarii juriști vor finaliza dezbaterile pe amendamente, proiectele vor intra în plenul Senatului, în calitate de for decizional.
CITEȘTE ȘI: Amendamentul controversat la „Legile justiției”, eliminat de parlamentarii juriști
Critici din partea opoziției
Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a acuzat coaliția de guvernare că periclitează „posibilitatea României de a obține fonduri prin PNRR și de a ridica MCV” prin adoptarea celor trei proiecte legislative.
„E tentant să cheltui milioane de euro fără să te controleze nimeni, e tentant să ai o justiție la cheremul tău. Nu o să țină, există și alte pârghii, avem o calitate de membru în UE și derapajele pe care le faceți se vor opri până la urmă”, a declarat Stelian Ion, în urma votului din Camera Deputaților.
CITEȘTE ȘI: Avizul Comisiei de la Veneția pentru proiectele Legilor Justiției va fi emis în luna decembrie
Raisa Enachi, din partea AUR, a transmis că „în România nu mai avem o justiție corectă”.
„Nu știu dacă putem să spunem felicitări sau condoleanțe(…)Vă bateți joc de poporul român”, a fost reacția deputatului AUR.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii