Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban nu încurajează boicotarea produselor austriece

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 decembrie 2022 Etichete: , ,

Fostul premierul Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei, a anunțat sâmbătă, 17 decembrie, că nu susține boicutul asupra produselor austriece, după decizia Guvernului austriac de a se folosi de dreptul de veto pentru a împiedica aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, relatează Agerpres

Ludovic Orban a afirmat că nu trebuie confundată Austria cu cancelarul Karl Nehammer, care este preşedintele unui singur partid din această ţară.

„Orice cetăţean are dreptul să ia o decizie. Eu nu pot comenta o decizie personală (de boicotare – n.r.) pe care o ia un cetăţean român sau o firmă românească. Dacă vor să-şi deschidă un cont, o pot face la ce bancă vor, îşi pot alege orice partener comercial vor, dacă vor să alimenteze de la o benzinărie, o pot face de la care vor. Există o libertate economică, o libertate de alegere. Mai spun că sunt foarte multe firme româneşti cu acţionari austrieci în România, care au susţinut o decizie favorabilă României, inclusiv pentru că era interesul lor economic. Orice investitor în România are interesul evident ca România să devină membru în spaţiul Schengen, astfel încât să poată circula liber mărfurile, produsele, serviciile, inclusiv cetăţenii angajaţi”, a spus Ludovic Orban.

El a subliniat că, deşi respectă libertatea fiecărui cetăţean român de a reacţiona aşa cum doreşte, consideră că boicotul nu este o soluţie.

„Să nu uităm că noi avem în continuare nevoie şi de votul Olandei şi de cel al Austriei. Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. Dacă vom fi puşi, de exemplu, în situaţia de a vota la desemnarea preşedintelui Comisiei Europene şi să votăm împotriva unui candidat francez sau german, mie nu mi-ar conveni ca cetăţenii români şi firmele româneşti din Franţa sau din Germania să fie persecutate şi să aibă de suferit de pe urma unei decizii pe care o ia Guvernul României. Una este Austria şi poporul austriac şi alta este un partid politic şi un cancelar vremelnic care, într-adevăr, şi-a bătut joc de români, care dintr-un interes egoist, electoralist a afectat nu doar drepturile cetăţenilor români, ci a afectat inclusiv unitatea europeană şi pentru aceasta trebuie criticat şi trebuie să răspundem cel puţin la nivel politic cu aceleaşi măsuri. Pe de altă parte, cred că trebuie să facem această diferenţă şi trebuie să gândim lucrurile astfel încât, în final, să ne atingem obiectivele. Eşecul aderării României la Schengen spun foarte clar că nu trebuie căutaţi vinovaţi în afară. Sigur că veto-ul Austriei şi al Olandei nu au niciun fel de temei în tratatele Uniunii Europene şi în legile scrise şi nescrise după care funcţionează UE. Evident, au fost nişte decizii de a se uza de dreptul de veto care sunt abuzive, care sunt dictate de alte raţiuni decât de cele care ţin de legislaţia europeană şi mai ales de modul în care s-a prezentat România la momentul aderării la Schengen”, a detaliat Orban, într-o conferinţă de presă.

Boicot încurajat de unii politicieni

După ce Guvernul Austriei s-a folosit de dreptul de veto pentru a bloca accederea României în Spațiul Schengen, mai mulți cetățeni și-au anunțat intenția de a-și anula vacanțele în Austria sau de a boicota produsele și serviciile ale unor firme austriece, în principal ale celor din sistemul bancar. Pe piața din România activează două mari bănci cu capital austriac: BCR și Raiffeisen Bank.

În acest context, mai mulți politicieni au vrut să se urce pe valul popular de nemulțumire. Liderul AUR, George Simion, a organizat o manifestație într-o benzinărie OMV, în vreme ce Marcel Ciolacu a declarat că nu va merge prea curând într-o vacanță în Austria. Ideea a fost preluată rapid și de către instituții ale statului. Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat intenția companiei de închidere a conturilor deschise la BCR și transferul fondurilor către CEC, bancă deținută de statul român.

CITEȘTE ȘI: Cum explică directorul CNAIR decizia de închidere a conturilor la BCR (Erste)

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW