Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


USR a sesizat mai multe instituții cu privire la achiziţia de BMW-uri de către Poliția Română

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2022 Etichete: ,

Uniunea Salvați România (USR) a sesizat mai multe instituții din țară și de la Bruxelles în legătură cu licitația organizată de Poliția Română pentru achiziția a 600 de BMW-uri, câștigată de Automobile Bavaria, a anunțat miercuri, 28 august, președintele formațiunii politice, Cătălin Drulă, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, USR semnalează o serie de nereguli și solicită instituțiilor să verifice conformitatea procedurii de achiziție publică, banii provenind în proporție de 50% din fonduri europene.

Indicatori de fraudă semnalați:

  • doar un singur ofertant sau foarte puțini ofertanți răspund la cererile de oferte;
  • există similitudini între specificații și produsele sau serviciile contractantului câștigător;
  • specificațiile sunt semnificativ mai restrânse sau acoperă o sferă mai largă decât în cazul cererilor de oferte anterioare;
  • specificații neobișnuite sau nerezonabile, se arată în sesizările USR, conform G4Media.

Formațiunea politică acuză așadar conducerea poliției de impunerea unor criterii mult prea restrictive la această licitație, avantajând producătorul bavarez de autoturisme BMW. (Detalii aici.)

„Prin includerea în rândul specificațiilor tehnice a unor cerințe cu caracter limitativ se creează premisele încălcării unora dintre principiile fundamentale ce stau la baza atribuirii contractelor de achiziții publice, anume nediscriminarea și tratamentul egal”, a transmis USR.

Licitație „cu dedicație”

Potrivit sursei menționate anterior, licitaţia prin care Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) cumpără 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis, este considerată ca fiind „cu dedicaţie” atât de sindicatele din poliţie, cât şi de publicaţiile de profil auto.

Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat, vineri seară, răspunzând unei întrebări legate de prietenia între el şi şeful Automobile Bavaria că nu a contat această prietenie şi a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis, citat de News.ro.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW