Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Poliția Română cumpără 600 de autoturisme marca BMW

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 septembrie 2022 Etichete: , ,

Inspectoratul General al Poliției Române a încheiat cu compania Automobile Bavaria un contract pentru achiziția a până la 600 de autoturisme marca BMW. Valoarea totală a acordului cadru este de 9,8 milioane lei fără TVA, adică circa 163.000 lei (33.300 euro)/autoturism. Finanțarea programului este asigurată prin fonduri europene și din bugetul de stat.

România se găsește în aceste zile într-o situație economică extrem de complicată. Datoria publică a crescut până la 140 miliarde lei, deficitul de cont curent este la un maxim istoric, iar Guvernul pare să fi ajuns la fundul sacului. Decizia modificării Ordonanței privind plafonarea și compensarea tarifelor la energie, în sensul excluderii din lista beneficiarilor a unor categorii de persoane și companii, a fost impusă de lipsa resurselor bugetare, nicidecum de dorința reducerii consumului la nivel național, așa cum au încercat să explice reprezentanții executivului. Pe acest fond, anunțul privind achiziția de către IGPR a 600 de autoturisme BMW, adus în atenție de Sindicatul Europol, a stârnit nedumerire.

Sindicaliștii critică achiziția

Printr-un comunicat transmis în urmă cu două zile, reprezentanții Sindicatului Europol au acuzat conducerea poliției de impunerea unor criterii mult prea restrictive la această licitație, avantajând producătorul bavarez de autoturisme BMW, dar și pentru faptul că autoturismele nu vor veni dotate cu cele necesare unei autospeciale de poliție.

„Nu mică ne-a fost mirarea când, dupa aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că SINGURA marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix. (…) Dar nu putem să nu ne întrebăm retoric – oare chiar atât de importantă era acea cutie de 8+1 trepte?! IGPR-ul nu putea să lărgească puțin sfera și să solicite o plajă mai largă pentru ca tot ce înseamnă producător auto de marcă să participe la licitație?! (…) Trebuie să se înțeleagă odată pentru totdeauna faptul că o achiziție nu se face doar din birou, ci în primul rând după ce vorbești cu beneficiarul final al acesteia, respectiv polițistul conducător auto care poate evidenția din practică standardele și dotările necesare unei mașini de poliție. Degeaba încearcă specialiștii din IGPR să ia ochii opiniei publice cu autoturisme de marcă, dacă la primul drum cu un conducător auto aflat în stare de ebrietate, acesta din urmă începe să dea cu picioarele și capul în polițiștii din ‘autospecială’, îi va scuipa sau își va face nevoile fiziologice în ea, întrucât, în final, concluzia va fi una singură –  ‘autospecialele’ nu își vor demonstra utilitatea pentru munca de poliție din segmentul stradal”, au acuzat reprezentanții sindicatului.

Cum s-a ajuns la BMW?

Am încercat să aflăm cu a fost posibil ca Poliția Română să ajungă să achiziționeze o astfel de marcă de autoturisme, ale cărei modele sunt situate în categoria premium. O primă explicație poate fi extrasă chiar din cerințele impuse de instituție în documentația de atribuire, unele extrem de restrictive. IGPR și-a dorit un autoturism 4X4, alimentat pe benzină, cu un motor de peste 1.900 cm³, o putere de cel puțin 130 kw, cutie de viteze automată 8+1, capabil să ajungă de la 0-100 km/h în cel mult 8 secunde și aibă o viteză maximă de cel puțin 210 km/h. Totul la cel mult 33.300 euro fără TVA.

Evident, cu asemenea condiții nu aveau cum să se prezinte prea mulți ofertanți. Singurii producători din România, Dacia Renault și Ford, nu s-au încadrat în cerințe. În final, doar a licitat Automobile Bavaria, dealerul BMW în România, care a propus un model din Seria 3.

Potrivit explicațiilor publicate în Caietul de Sarcini al procedurii, achiziția unor asemenea  autoturisme ar fi generată de necesitatea scăderii timpilor de reacție ai agenților din cadrul Poliției Rutiere.

Totodată, o sursă din cadrul IGPR a explicat pentru Mainnews.ro că polițiștii au nevoie de autospeciale cu dotări sport pentru a-i putea prinde pe șoferii care nu vor să oprească la semnale.

„Sunt 600 de autospeciale care trebuie să răspundă nevoilor actuale ale polițiștilor, Pe românește, nu poți să alegi cu Loganul după un șofer care fuge de tine în Audi, Mercedes sau Porsche”, a declarat sursa citată.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW