Vasile Dîncu anunță că România vrea să cumpere sistemul anti-rachetă „Iron Dome”
Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a anunțat marți, 27 septembrie, într-un interviu acordat la Digi 24, intenția României de a achiziționa sistemul de apărare anti-rachetă neghidată „Iron Dome”, confirmând astfel informațiile apărute în presa israeliană de săptămâna trecută,
De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de lupte împotriva Gaza. Fiecare baterie costă aproximativ 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptoare 50.000 de dolari.
„Este o aspirație a noastră, am discutat despre asta cu omologul meu israelian, am văzut mai multe elemente din industria de armament israelian. Am început procedurile pentru a discuta despre asta (n.r. – achiziția Iron Dome). Este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub embargo. SUA, Israelul sunt cele care gestionează acest lucru. Noi avem mari șanse ca în viitor să ne protejăm și cu ajutorul acestui tip de protecție antibalistică nou. Deocamdată suntem în lucru pentru a semna un acord în domeniul de securitate înnoit cu Israelul, avem un acord de cooperare militară mai vechi, pentru a aduce tehnologie de vârf în România. Am putea să facem elemente aici, nu știu neapărat dacă din Iron Dome, dar tot elemente de protecție balistică și alte lucruri și ce ține de drone și alte elemente. Lucrăm la un acord pe care îl vom face foarte repede și de-acolo vom începe să discutăm despre aceste proiecte. Vorbim despre următorii 5 ani. Să sperăm că vom reuși în această perioadă și că vom strânge legăturile cu Israelul în ceea ce privește producția în România. De fapt asta ne interesează foarte mult, am discutat asta și în Coreea de Sud și în alte locuri”, a declarat ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu.
Publicația israeliană Haaretz a scris, săptămâna trecută, la puțin timp după vizita lui Vasile Dîncu în Israel, despre faptul că România este foarte interesată să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă „Iron Dome”.
Însă Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două sisteme armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Americanii nu ar fi interesați să achiziționeze mai multe.
Azerbaidjanul a achiziționat, de asemenea, Iron Dome. Alte țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă – au cumpărat doar componenta radar.
Deși Iron Dome este creația Ministerului israelian al Apărării și a contractorilor din domeniul apărării, acesta a devenit, în esență, un proiect comun cu Statele Unite. Israelul a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sa, iar americanii, prin alocări din partea Congresului, au investit o sumă de patru ori mai mare.
Așadar, orice vânzare a Iron Dome necesită aprobarea Washingtonului.
Producția rachetelor a fost, de asemenea, un proiect comun – al Rafael Advanced Defense Systems și al companiei americane Raytheon. Costurile de dezvoltare s-au ridicat la aproximativ 4 miliarde de dolari. Sursele publicației israeliene spun că șansele unui acord cu România sunt foarte bune.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii