Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Klaus Iohannis, despre amenințările Moscovei: Nu pot fi tratate cu ușurință. Dezescaladarea trebuie să existe de ambele părți

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri seară, 23 septembrie, că România, ca parte a NATO, „este pregătită pentru orice scenariu” în cazul invaziei ruse în Ucraina, menționând că varianta dorită de oficialii de la București este retragerea Rusiei din țara vecină. Șeful statului a dat asigurări că, deși suntem „într-o poziție specială”, România nu va intra în război.

Klaus Iohannis s-a aflat vineri seară în San Francisco, unde s-a întâlnit cu comunitatea antreprenorilor români din SUA.

Nu își dorește nimeni războiul, în afară de Rusia, Rusia care a atacat Ucraina. Iar noua evoluție a narativului, care este o amenințare mai mult sau mai puțin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este, pur și simplu, inacceptabilă și trebuie combătută cu toată hotărârea”, a declarat Klaus Iohannis jurnaliștilor prezenți vineri seară la San Francisco.

Șeful statului a menționat că România se află într-o „poziție specială”, având cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toți aliații NATO, și susține că amenințările Rusiei nu pot fi „tratate cu ușurință”.

România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu, scenariul pe care ni-l dorim noi este retragerea Rusiei din Ucraina și negocieri de pace, pentru asta cred că trebuie să se implice toată lumea. Românii nu trebuie să intre în panică, România nu are de gând să intre în război, cum NATO nu are de gând să intre în război cu Rusia, dar dezescaladarea trebuie să existe de ambele părți, nu putem noi doar să zicem că vrem pace și cealaltă parte să ne amenințe cu război”, a adăugat președintele.

În ceea ce privește cazul cetățenilor ruși care fug din calea mobilizării anunțată de Vladimir Putin și primirea acestora în statele membre ale UE, Iohannis a transmis că susține nevoia de a exista un răspuns unitar la nivelul Uniunii Europene.

Altfel, orice măsură, care se ia doar de o parte dintre state și de altă parte nu, devine complet ineficientă. Dacă, de exemplu, unele state acceptă refugiați de acest tip, și altele nu, se creează un flux prin statele care acceptă și celelalte rămân doar cu imaginea. Nu, nu ajută pe nimeni, ca și la sancțiuni, să avem abordări care nu sunt împărtășite.

„Arma noastră”, dacă pot să spun așa, cea mai puternică a Uniunii Europene este solidaritatea noastră. Faptul că am acționat peste tot împreună asta ne dă forță și așa trebuie să continuăm, în toate zonele sensibile”, a precizat șeful statului.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW