Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden, mesaj la ONU: Dacă i se poate întâmpla Ucrainei, vi se poate întâmpla și vouă

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Președintele SUA, Joe Biden, s-a adresat miercuri, 21 septembrie, Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), într-un discurs istoric susținut la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a aproximativ 300.000 de rezerviști în Ucraina. 

Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că a provocat un „război brutal și inutil”, dar și că a încălcat principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite. 

„Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat vecinul, a încercat să ștergă de pe hartă un stat suveran. Rusia a încălcat fără rușine principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite”, a spus Biden, citat de The Guardian

„Dacă i se poate întâmpla Ucrainei, vi se poate întâmpla și vouă”, este esența argumentului lui Biden, notează sursa citată.

„Dacă națiunile își pot urmări ambițiile imperiale fără consecințe, atunci punem în pericol tot ceea ce reprezintă această instituție, totul. O țară nu poate ocupa teritoriul unei națiuni cu forța. Ucraina are aceleași drepturi care aparțin fiecărei națiuni suverane. Vom fi solidari cu Ucraina, punct”, a mai declarat președintele SUA. 

Șeful statului american a mai spus că este timpul să schimbăm modul în care se fac lucrurile în organismul global, inclusiv prin extinderea consiliului de securitate dincolo de cei cinci membri permanenți ai săi actuali (China, Franța, Rusia, SUA și Marea Britanie). 

„De asemenea, cred că a venit momentul ca această instituție să devină mai incluzivă, astfel încât să poată răspunde mai bine nevoilor lumii de astăzi. Membrii Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Statele Unite, ar trebui să susțină și să apere în mod consecvent Carta ONU și să se abțină de la utilizarea dreptului de veto, cu excepția situațiilor rare, extraordinare”, a mai transmis Biden.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW