Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Majorarea pensiilor: Premierul și șeful PSD nu vor să avanseze un procent

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Majorarea pensiilor, motivul contrelor din ultima perioadă în coaliția de guvernare, a  fost abordată joi, 8 septembrie, de către premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu. Cei doi au menționat că s-a ajuns la un acord că pensiile trebuie majorate, dar niciunul dintre aceștia nu a avansat un procent în acest sens.

Ciolacu a declarat, în legătură cu propunerea de majorare a pensiilor anunţată de ministrul Muncii, că el şi premierul Nicolae Ciucă văd necesitatea de a fi pensiile majorate, însă nu au înaintat niciun procent în acest sens

„Eu și premierul vedem această necesitate, de a majora pensiile. Mai mult, cred că, dle prim-ministru, trebuie să începem discuția și cu legea bugetului în Parlament, în noiembrie, odată cu a doua rectificare bugetară. Să fie un semnal de stabilitate”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

La rândul său, șeful Executivului a menționat că a discutat acest subiect cu liderul social-democraților, cât și în guvern, dar înainte de toate este necesară o analiză pe proiectul de buget pentru anul viitor.

„Am discutat acest subiect cu dl președinte Ciolacu și am discutat în guvern posibilitatea să avem date concrete despre proiecția bugetului pentru 2023. Am vorbit cu ministrul de Finanțe și vom avea o analiză a proiectului de buget pe 2023 în octombrie, iar în noiembrie îl vom înainta Parlamentului”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebați cu ce procent vor fi majorate pensiile, cei doi au refuzat să avanseze cifre, față de ministrul social-democrat al Muncii, care a declarat, zilele trecute, că pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, de la 1 ianuarie anul viitor.

„Nu am avansat niciun procent, nici eu, nici dl prim-ministru. Știm cine a înaintat. Decizia, totuși, o să fie atât la dl premier, cât și la mine, cât și la dl Kelemen Hunor, liderii acestei coaliții de guvernare”, a explicat Ciolacu.

Ulterior, premierul a intervenit și a punctat că „discutăm despre o decizie responsabilă și nu vrem să lansăm în spațiul public cifre care nu se susțin”.

Context

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat miercuri, 31 august, că Partidul Social Democrat va propune coaliției o serie de măriri ale salariului minim pe economie, a pensiei minime și a punctului de pensie și va insista ca elevii și profesorii care vor obține medalii la olimpiadele internaționale să primească premii care încep de la 2.500 de euro.

În cazul în care măsurile propuse de PSD vor fi agreate și de PNL și de UDMR, salariul minim pe economie ar urma să crească la 3.000 de lei brut. Din aceștia, 200 de lei vor fi neimpozitabili. De asemenea, social-democrații își doresc ca pensia minimă să crească la 1.100 de lei, iar punctul de pensie să ajungă la 1.745 de lei.

Ulterior, în aceeași zi, premierul Ciucă a evitat să spună clar dacă pensiile și salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023.

El a menționat doar că acest subiect nu a fost discutat în coaliție și că nu poate da un răspuns concret. În schimb, șeful Guvernului a explicat că datoria Executivului este să vină cu „măsuri care să fie credibile și care să se bazeze pe date concrete și pe realitatea posibilităților bugetului de stat”.

CITEȘTE ȘI Ciucă, despre majorarea pensiilor și salariilor anunțate de PSD: Nu am discutat în coaliție. Trebuie măsuri credibile

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW