Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Kremlin: Restricțiile UE privind vizele pentru cetățenii ruși sunt „ridicole”

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 septembrie 2022

Kremlinul a declarat joi, 1 septembrie, că decizia Uniunii Europene de a renunța la un regim simplificat de vize pentru turiștii ruși este „ridicolă” și reprezintă o veste proastă pentru cetățenii ruși, relatează Reuters.

Într-o teleconferință cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia studiază opțiunile pentru a răspunde acestei măsuri.

Miniștrii de externe ai UE au convenit miercuri să renunțe la un acord care le permite rușilor să solicite vize pentru cei 26 de membri ai zonei Schengen printr-un proces simplificat, pe fondul războiului Rusiei în Ucraina.

Unii membri baltici și nordici făceau presiuni pentru o interdicție totală a vizelor turistice pentru cetățenii ruși.

„Acest lucru este rău pentru ruși, pentru că va dura mai mult și va fi mai dificil să obții o viză”, a declarat Peskov joi. „Aceasta este o altă decizie ridicolă dintr-o serie continuă de absurdități”.

Peskov a lăsat să se înțeleagă că Rusia ar putea răspunde cu aceeași monedă, spunând că decizia UE „va face situația mai dificilă și pentru europeni” și că Moscova va răspunde într-un mod care „corespunde cel mai bine intereselor sale”.

Context

Vizele de intrare în Uniunea Europeană vor costa mai mult și vor fi obținute mai greu de cetățenii ruși, potrivit unei decizii ce a fost luată miercuri, 31 august, de miniștrii de Externe din UE, în urma întâlnirii din Praga. Decizia a fost anunțată de șeful diplomației europene, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă.

„Numărul vizelor noi emise de statele membre ale UE vor fi reduse substanțial. Va fi și mai dificil, va dura foarte mult”, a spus Borrell.

Înaltul reprezentant al UE pentru Politica Externă a menționat că, în ultimele două luni, s-a constatat o creștere semnificativă a numărului de persoane care trec din Federația Rusă în statele vecine, membre ale UE.

„A devenit un risc de securitate pentru statele vecine. Pe lângă asta, am văzut mulți cetățeni ruși călătorind pentru a se relaxa și a merge la cumpărături, de parcă nu este război în Ucraina”, a adăugat Borrell.

Concret, a fost suspendată o prevedere a unui acord semnat în 2007 cu Federația Rusă, ce facilita obținerea vizelor de intrare în UE.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW