Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nicolae Ciucă: Continuăm să investim în agricultură, pentru a micșora dependența de situația meteorologică

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 iulie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a convocat marți, 19 iulie, la Palatul Victoria, prima ședință a Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, conform unui comunicat de presă al Executivului.

Astfel, Comitetul nou înființat, constituit din reprezentanți ai mai multor ministere, a analizat efectele produse de schimbările climatice în agricultură.

„Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele pe care le avem, naționale și europene, pentru a proteja agricultura noastră și fermierii români. Vom continua să investim și să modernizăm agricultura, pentru a micșora dependența de situația meteorologică. Punerea în funcțiune a sistemelor de irigații este principala noastră prioritate. Toată rețeaua de canale magistrale ale statului trebuie revitalizată și extinsă, pentru a putea aduce apa și în sectoarele secundare ale fermierilor. Măsurile pe care le vom implementa pe ariile afectate de secetă se vor baza pe propunerile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar toate ministerele de linie și autoritățile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de această secetă care afectează deja o mare parte din Europa”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Comitetului a discutat despre asigurarea la timp a subvențiilor și fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene și de la bugetul de stat pentru desfășurarea în bune condiții a lucrărilor agricole, dar și pentru realizarea obiectivelor de investiții destinate reducerii consumului de energie.

De asemenea, în cadrul ședinței, s-a propus folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor.

CITEȘTE ȘI: 1,5 miliarde de euro, alocate de Ministerul Agriculturii pentru irigaţii, desecare şi drenaj

A doua parte a setului de măsuri discutate în cadrul Comitetului interministerial vizează soluțiile necesare de sprijin pentru recoltarea, transportul, depozitarea și valorificarea produselor agricole, inclusiv prin asigurarea materiei prime și a condițiilor de funcționare în zootehnie și în unitățile de prelucrare/procesare și aprovizionare a populației cu produse agro-alimentare.

„Ca obiectiv pe termen scurt și mediu, Comitetul își propune să implementeze măsurile necesare pentru creșterea capacității de industrializare a producției agricole primare și valorificarea acesteia și sprijină fermierii în vederea pregătirii și desfășurării campaniei agricole din toamnă”, se arată în comunicatul de presă citat.

Conform Guvernului, în cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanți la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanțelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor și Infrastructurii; Ministerul Muncii și Solidarității Sociale; Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Conducerea Comitetului este asigurată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Context

O mare suprafață din țară este afectată de secetă pedologică (nivel scăzut de apă în sol), iar în 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțuri, conform Administrației „Apele Române”.

Mai mult, valul de căldură care afectează în prezent Vestul și centrul Europei va ajunge și în zona Europei de Sud-Est, implicit în zona țării noastre, atrag atenția specialiștii.

În cursul următoarelor săptămâni sunt posibile precipitații izolate, mai ales în partea de Nord a țării și în zona de munte, dar nu suficiente pentru a reface necesarul de apă în sol.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW