Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a creat un instrument de achiziții comune de armament, de 500 de milioane de euro

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 iulie 2022

Comisia Europeană a propus marţi,19 iulie, statelor membre UE o finanţare europeană de 500 de milioane de euro pentru a facilita achiziţii comune de armament în vederea reconstituirii stocurilor diminuate prin sprijinul acordat Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. Concret, Comisia înființează un instrument comun de achiziții publice în valoare de 500 de milioane de euro.

„Astăzi, Comisia a adoptat o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA) pentru perioada 2022-2024 (…) Comisia își respectă angajamentul de a crea un instrument UE pe termen scurt care să consolideze capacitățile industriale europene în domeniul apărării prin achiziții publice comune de către statele membre ale UE.

Acest instrument, care răspunde solicitării Consiliului European, are ca scop abordarea celor mai urgente și critice nevoi de produse de apărare, rezultate în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia propune angajarea a 500 de milioane de euro din bugetul UE în perioada 2022-2024. Instrumentul va stimula statele membre, într-un spirit de solidaritate, să achiziționeze în comun și va facilita accesul tuturor statelor membre la produsele de apărare de care au nevoie urgentă”, se arată în comunicat.

Acesta va evita concurența între statele membre pentru aceleași produse și va facilita reducerea costurilor. Acesta va consolida interoperabilitatea și va permite bazei industriale și tehnologice europene de apărare (EDTIB) să își adapteze și să își dezvolte mai bine capacitățile de producție pentru a furniza produsele necesare. Instrumentul va sprijini acțiuni ale consorțiilor formate din cel puțin trei state membre. Acțiunile eligibile pot implica noi proiecte de achiziții în domeniul apărării sau extinderea celor lansate de la începutul războiului încoace.

Vicepreședintele executiv al CE, Margarethe Vestager, a menționat că, așa cum statele UE au ajutat Ucraina, UE le va ajuta să-și refacă stocurile de echipamente.

„Statele membre au luat măsuri îndrăznețe prin transferul de echipamente de apărare de care Ucraina are nevoie urgentă. În același spirit de solidaritate, UE le va ajuta să refacă aceste stocuri prin stimularea achizițiilor comune, permițând industriei europene de apărare să răspundă mai bine acestor nevoi urgente. Propunerea de regulament EDIRPA reprezintă o etapă istorică în stabilirea Uniunii Europene a Apărării, sporind securitatea cetățenilor UE și făcând din UE un partener mai puternic pentru aliații noștri”

La rândul său, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că, astăzi, a fost făcut un pas istoric pentru integrarea europeană în domeniul apărării.

„În timp ce războiul face ravagii la frontierele Europei, răspundem apelului șefilor de stat din UE prin prezentarea astăzi a unui nou instrument de sprijinire, la nivel european, a achiziției comune de arme. Pe lângă faptul că ajutăm la refacerea unei părți a stocurilor în urma transferului de arme către Ucraina, creăm un stimulent, prin intermediul bugetului UE, pentru ca statele membre să cumpere împreună. Apărarea Europei face pași mari”, a afirmat Breton.

Obiectivele

Între altele, acest instrument:

  • va încuraja cooperarea statelor membre în domeniul achizițiilor publice în domeniul apărării. Acest lucru contribuie la solidaritate, interoperabilitate și eficiență a cheltuielilor publice; previne efectul de crowding-out (imposibilitatea statelor membre de a-și satisface cererea de produse de apărare din cauza unui vârf de cerere); și evită fragmentarea.
  • va stimula competitivitatea și eficiența bazei tehnologice și industriale europene de apărare, în special prin accelerarea adaptării industriei la schimbările structurale, inclusiv la accelerarea capacităților sale de producție, care rezultă din noul mediu de securitate ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina.

Instrumentul va sprijini acțiunile care respectă următoarele condiții:

  • Consorțiu format din cel puțin trei state membre;
  • Extinderea cooperării existente sau noi pentru achiziția în comun a celor mai urgente și critice produse de apărare;
  • Proceduri de achiziție care să reflecte implicarea EDTIB.

Instrumentul va ține seama de activitatea Grupului operativ comun pentru achiziții publice în domeniul apărării, înființat de Comisie și de Înaltul Reprezentant/Șeful Agenției Europene de Apărare. Grupul operativ facilitează coordonarea nevoilor de achiziții pe termen foarte scurt ale statelor membre și se angajează cu statele membre și cu producătorii din domeniul apărării din UE pentru a sprijini achizițiile comune în vederea refacerii stocurilor, se mai arată în comunicat.

Următorii pași

Ca răspuns la urgența situației, în termen de șase săptămâni de la primirea sarcinii din partea Consiliului European, Comisia a adoptat propunerea de regulament cu prioritate ridicată și o va transmite colegislatorilor. Comisia contează pe o adoptare rapidă pentru a putea, până la sfârșitul anului 2022, să sprijine statele membre care abordează în mod cooperant nevoile lor cele mai urgente și critice în materie de produse de apărare.

În plus, Comisia va propune un regulament privind Programul european de investiții în domeniul apărării (EDIP), care va servi drept bază pentru viitoarele proiecte comune de dezvoltare și achiziții publice de interes comun ridicat pentru securitatea statelor membre și a Uniunii.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-a-creat-un-instrument-de-achizitii-comune-de-armament-de-500-de-milioane-de-euro/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-a-creat-un-instrument-de-achizitii-comune-de-armament-de-500-de-milioane-de-euro/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW