Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Erdogan ameninţă din nou să „îngheţe” aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 18 iulie 2022

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni, 18 iulie, că va îngheța cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianța NATO dacă acestea nu își vor respecta promisiunile pe care le-au făcut pentru a obține sprijinul Turciei luna trecută.

Candidaturile Suediei și Finlandei – care au decis să adere la NATO după decenii de neutralitate în urma invaziei rusești din Ucraina – au fost inițial blocate de Turcia, membră a alianței, din cauza unor afirmații potrivit cărora țările scandinave susțin „terorismul”.

Cele trei țări au semnat un acord la summitul NATO de la Madrid din iulie, în cadrul căruia Ankara și-a ridicat veto-ul în schimbul unor promisiuni din partea Stockholmului și a Helsinki privind combaterea terorismului și exporturile de arme.

Cu toate acestea, Erdogan și-a reînnoit amenințarea de a se opune prin veto aderării lor dacă va considera că cele două țări nu pun în aplicare acordurile. El a adăugat că, în prezent, Suedia „nu prezintă o imagine bună”, relatează Deutsche Welle.

Ce așteptări are Turcia de la acest acord?

Sprijinul public pentru aderarea la NATO a crescut vertiginos atât în Suedia, cât și în Finlanda, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Candidaturile lor anunțate au fost inițial primite cu căldură de NATO și de majoritatea membrilor săi, dar Turcia a ridicat un obstacol în calea a ceea ce mulți considerau că va fi un proces rapid.

Ankara a acuzat ambele țări că susțin militanții kurzi și că oferă un refugiu sigur pentru cei care au fugit din Turcia. Aceasta a solicitat extrădarea persoanelor pe care Ankara le-a numit „teroriști”.

Erdogan a declarat anterior că o parte a acordului prevedea ca Suedia să extrădeze 73 de persoane în Turcia pentru a fi judecate. Suedia a negat că ar fi fost de acord cu astfel de măsuri.

Țara scandinavă a preluat persoane care fug de persecuțiile din Turcia. Numeroși opozanți ai lui Erdogan – inclusiv legislatori, activiști pentru drepturile omului și jurnaliști – au ajuns în închisoare, adesea pe baza unor acuzații considerate în general false.

Amintim, în context, că președintele Klaus Iohannis a trimis la Parlament ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei, printr-un decret semnat luni, 18 iulie, conform unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Toate statele membre ale Alianței Nord-Atlantice trebuie să ratifice cele două protocoale pentru ca aderarea Suediei și a Finlandei la NATO, semnată pe 5 iulie, să se valideze.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW