Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Proiect de Lege în Senatul SUA pentru creșterea sprijinului față de regiunea Mării Negre / Precizările MAE

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 iulie 2022

Senatul Statelor Unite ale Americii a introdus un proiect de lege prin care solicită Casei Albe să crească sprijinul pentru regiunea Mării Negre, să asigure o prezență permanentă pe Flancul Estic și să dezvolte relațiile economice cu țările din zonă. Ministerul de Externe a transmis miercuri, 13 iulie, că salută inițiativa susținută de mai mulți democrați și republicani.

Proiectul a fost introdus de Jeanne Shaheen (democrată), președintele Subcomisiei pentru Europa și cooperarea regională din Comisia de relații externe a Senatului SUA și Mitt Romney (republican) și este susținut de alți 4 senatori republicani și democrați, arată MAE.

În document se solicită elaborarea, în termen de 12 luni, a unei strategii a SUA inter-agenții, urmărind creșterea angajamentului SUA pentru țările din regiune, dezvoltarea asistenței militare și coordonării cu NATO și UE, aprofundarea relațiilor economice, întărirea democrației și securității economice și energetice. Procesul inter-agenții trebuie să identifice inclusiv resursele necesare implementării strategiei pentru perioada 2024-2026”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Ministerul român de Externe se declară convins că o consolidare a politicii externe a SUA față de regiunea Mării Negre va duce la creșterea angajamentului american față de regiune, în domeniile apărării, economic, al energiei, rezilienței democratice și interconectivității.

Proiectul legislativ are o puternică susținere bipartizană, urmând a parcurge etapele uzuale din procesul legislativ american, respectiv dezbaterea în comisii, solicitarea opiniei departamentelor și agențiilor vizate și apoi supunerea spre vot în comisii, respectiv în plen. După adoptarea de către Senat, proiectul va intra în analiza Camerei Reprezentanților, unde va parcurge etape similare. După adoptare, proiectul de lege ar urma să fie promulgat de Președintele Statelor Unite”, a mai precizat MAE.

Pe lângă România, sunt vizate și relațiile SUA cu Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia.

Foto: Facebook/ Daniel Petrescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW