Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cătălin Predoiu: Progresele înregistrate de România în domeniul judiciar trebuie recunoscute / Ce s-a discutat la reuniunea Consiliului JAI

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 12 iulie 2022

Cătălin Predoiu a participat marți, 12 iulie, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Praga, organizată de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene. În urma sesiunii JAI, ministrul Justiției a transmis că progresele înregistrate de România în domeniul judiciar trebuie recunoscute și a prezentat progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Predoiu a avut întâlniri bilaterale cu Marco Buschmann și Anna-Maja Henriksson, omologii din Germania, respectiv Finlanda. Miercuri, ministrul se va întâlni cu Mikuláš Bek, ministrul ceh al afacerilor europene.

„Progresele înregistrate de România în domeniul judiciar trebuie recunoscute, judecătorii şi procurorii români nu sunt cu nimic mai prejos decât colegii lor europeni. Ca ministru al Justiției, am explicat şi voi continua să explic miniștrilor europeni progresele sistemului judiciar românesc, inclusiv intrând în detalii de nivel tehnic”, a declarat ministrul Justiției, după reuniunea JAI.

Ministrul a transmis că instituția pe care o conduce va face „tot ce ține de ea” pentru realizarea obiectivelor din MCV și pentru promovarea progreselor înregistrate în ceea ce privește eficientizarea și consolidarea independenței justiției și continuarea eforturilor anticorupție.

Ce s-a discutat la reuniunea Consiliului JAI

Ministerul Justiției a mai transmis că pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne se află protecția adulților vulnerabili, în contextul creșterii duratei de viață în UE și afluxul de refugiați.

Statele membre UE mai discută despre îmbunătățirea cooperării administrative și judiciare, „în vederea instituirii și executării măsurilor necesare pentru asigurarea protecției persoanelor vulnerabile și ale bunurilor acestora”, mai arată sursa citată.

Alte două subiecte discutate de miniștrii de resort din UE sunt îmbunătățirea procedurilor de extrădare și a cooperării judiciare cu statele terțe.

Principiul încrederii reciproce trebuie să stea la baza acestei cooperări. Continuăm să susţinem lupta anticorupţie, lupta cu crima organizată, să combatem traficul de persoane. Unele persoane condamnate în procese penale aleg să fugă de Justiţie. E important ca Justiţia să îi ajungă din urmă, iar utilizarea mijloacelor electronice securizate de comunicare în cooperarea judiciară poate ajuta foarte mult în acest sens”, a explicat Cătălin Predoiu.

Totodată, miniștrii au propus ca acțiunile judiciare în contextul invaziei ruse în Ucraina să fie coordonate, pentru colectarea, conservarea și evaluarea dovezilor privind infracțiunile comise de trupele ruse.

Voi încuraja şi sper ca şi Parchetul General din ţara noastră să fie în măsură să participe la această cooperare judiciară. Efortul individual al parchetelor naţionale ar putea ajuta, dar calea cea mai eficientă este cea a cooperării prin JIT”, a declarat ministrul Justiției, în cadrul Consiliului JAI.

CITEȘTE ȘI: Parchetul General s-a sesizat din oficiu și va ancheta cazuri de infracțiuni contra umanității comise de trupele ruse în Ucraina

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW