Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Noi detalii din ancheta Congresului SUA, după asaltul de la Capitoliu. Mărturiile unui fost consilier de la Casa Albă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 iunie 2022

Un fost consilier de la Casa Albă, Cassidy Hutchinson, a dat detalii, marți, despre comportamentul lui Donald Trump din timpul asaltului de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, și a transmis că fostul președinte al SUA știa că incidentele vor deveni violente și că a încercat să se ducă în mijlocul susținătorilor, potrivit CNN.

Mărturiile fostului consilier de la Casa Albă au fost făcute în timpul audierilor din comisia parlamentară de anchetă deschisă în urma asaltului de la Capitoliu, ce consideră, după mai bine de un an de audieri, că Donald Trump a incitat la violențe și a exercitat presiuni pentru a obține un nou mandat.

Reamintim că, în urma alegerilor din anul 2020, câștigate de Joe Biden, Trump a negat rezultatele votului, iar campania fostului președinte a culminat cu asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, când manifestanții pro-Trump au reușit să pătrundă în clădirea care găzduiește Congresul Statelor Unite. În timpul protestelor violente, cel puțin 4 persoane au decedat și 52 au fost arestate.

Cassidy Hutchinson a precizat că echipa lui Donald Trump a fost informată din dimineața zilei de 6 ianuarie că există riscul ca protestul susținătorilor fostului președinte să devină unul violent, după ce forțele de ordine au confiscat mai multe arme din rândul persoanelor prezente la Capitoliu.

Fostul consilier susține că Trump ar fi cerut să fie îndepărtate detectoarele de metal de la Casa Albă, menționând că „nu îi păsa că susținătorii lui aveau arme”, înainte de a-i îndemna public să meargă la Capitoliu, unde parlamentarii americani urmau să ratifice victoria lui Biden.

Posibilitatea ca (n.r. protestul) să devină violent a fost știută sau aflată de dinaintea violențelor, suficient de devreme pentru Președintele Trump să le prevină”, a spus și unul dintre șefii comisiei de anchetă, republicana Liz Cheney, ce a menționat că Trump ar fi putut, printre altele, să nu le ceară susținătorilor să se deplaseze la Capitoliu.

Hutchinson a mai relatat că Donald Trump ar fi vrut să se deplaseze la rândul lui la Capitoliu și a invocat o discuție pe care ar fi purtat-o cu Rudy Giuliani, avocat al fostului președinte SUA, cu două zile înainte de proteste.

Fostul consilier a mai precizat că a auzit că fostul președinte SUA ar fi încercat să se opună agenților care îl protejau și care nu ar fi fost de acord ca Trump să se deplaseze la Capitoliu. Totodată, Hutchinson a spus că Donald Trump ar fi încercat să preia cu forța volanul limuzinei prezidențiale.

Doi dintre agenții invocați de Cassidy Hutchinson au fost audiați de comisia parlamentară cu ușile închise. O sursă consultată de CNN a menționat că unul dintre agenți ar fi negat că evenimentul menționat de fostul consilier s-a întâmplat.

Hutchinson a mai invocat o discuție între doi înalți oficiali de la Casa Albă care, în urma scandărilor din public, ce îndemnau la violențe împotriva vicepreședintelui SUA de atunci, Mike Pence, s-au certat, iar unul dintre ei ar fi spus că „lucrurile scapă de sub control” și că „trebuie să facem ceva, altfel oameni vor muri”.

Fostul consilier al SUA l-a mai acuzat pe Donald Trump că a avut o atitudine „nepatriotică” și „ne-americană” pe 6 ianuarie.

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii a negat constant acuzațiile aduse de martori și de comisia parlamentară de anchetă.

Sursă foto: NBC News / Twitter

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/noi-detalii-din-ancheta-congresului-sua-dupa-asaltul-de-la-capitoliu-marturiile-unui-fost-consilier-de-la-casa-alba/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW