Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Propunerile PSD pentru modificarea Codului fiscal: Impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 16 iunie 2022

Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat joi, 16 iunie, măsurile propuse de social-democrați pentru modificarea Codului fiscal, ce vor fi dezbătute de coaliția de guvernare.

Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, potrivit unui comunicat transmis de PSD.

Concret, PSD propune supraimpozitarea cu 40% a veniturilor salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României.

Social-democrații mai au în vedere supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, astfel:

  • „O cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete);
  • 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete)”

În cazul salariilor sub 4.500 de lei, PSD urmărește aplicarea unui sistem progresiv de deduceri, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.

Social-democrații mai urmăresc ca firmele care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro să fie obligate să plătească 0,5% din cifra de afaceri sub forma unei contribuții pentru Sănătate și Educație, ce ar urma să se aplice pe o perioadă de doi ani.

Totodată, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României”, se mai arată în comunicatul citat.

PSD consideră că pragul pentru IMM-uri nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, precizând că aproximativ 100.000 de astfel de companii au o cifră anuală de afaceri între 67.000 și 500.000 de euro.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW