Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Klaus Iohannis, acuzații la adresa Guvernelor de dinaintea pandemiei: Ne-au îndepărtat de obiective de țară, precum aderarea la euro

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 iunie 2022

Președintele Klaus Iohannis a acuzat joi, 9 iunie, Guvernele de dinainte de anul 2019 că au avut politici bazate pe consum și deficite bugetare, ce au îndepărtat România de la obiectivele strategice, precum aderarea la zona euro, și ale căror efecte se resimt și în prezent.

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, joi, la „Forumul Educației Financiare”, organizat la Academia de Studii Economice din București.

Șeful statului a precizat că, în anii de dinaintea pandemiei, România a avut un parcurs „prociclic”, cu politici bazate pe consum și deficite bugetare.

Pandemia și criza economică aferentă ne-au prins nepregătiți în planul finanțelor publice, cu cel mai mare deficit din Uniune în 2019, parcurs care a favorizat apoi și creșterea rapidă a datoriei publice. Asemenea politici ne-au îndepărtat de obiective de țară strategice, precum aderarea la zona euro, iar în prezent fac și mai dificile ajustările necesare unei lupte eficiente împotriva inflației”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a explicat că, în acest moment, România se confruntă, în plan economic, cu adâncirea deficitelor de cont curent, pierderi de competitivitate pe fondul crizei prețurilor la energie și intensificare drastică a inflației.

Ca răspuns, Klaus Iohannis susține că trebuie adoptate politici „responsabile” și reforme „care să ofere reziliență economică” și să modernizeze România.

Pe termen mediu și lung, schimbarea modelului de dezvoltare presupune ca investițiile să devină prioritatea zero. În 2022, alocările bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiții indică o direcție fermă, care trebuie concretizată și menținută.

Calitatea politicilor economice, a legilor și a actului de guvernare trebuie să se sprijine pe o educație economică sănătoasă, care să genereze decizii și măsuri responsabile, prin care să revenim sustenabil în zona stabilității monetare și a echilibrelor macroeconomice”, a adăugat președintele.

Între anii 2017 și 2019, Guvernul a fost condus de Partidul Social Democrat, iar miniștrii Finanțelor au fost, pe rând, Viorel Ștefan, Ionuț Mișa și Eugen Teodorovici.

Între 2019 și 2020, ministru al Finanțelor în Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a fost Florin Cîțu.

Din noiembrie 2021, Guvernul este format din PSD, PNL și UDMR, iar ministru al Finanțelor este Adrian Câciu.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW