Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a modificat Codul penal prin OUG, pentru a-l pune în acord cu decizia CCR privind întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 30 mai 2022

Guvernul a adoptat în ședința de luni, 30 mai, o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, modificând astfel art. 155 din Codul penal, declarat neconstituțional de CCR săptămâna trecută.

Este vorba despre art. 155 alin. (1) din Codul, care prevede: „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Acum, după OUG adoptată de Executiv, alineatul (1) va avea următorul cuprins: „(1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”.

Modificarea a fost anunțată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, într-un briefing de presă susținut după ședința de guvern.

„După cum știți, Guvernul are printre obiectivele sale consolidarea cadrului legislativ adresat justiției, inclusiv cadrul legislativ care se adresează combaterii infracționalității de toate tipurile. Acest obiectiv nu este doar unul din cadrul programului de guvernare, ci este și unul menționat expres în MCV. Din această perspectivă, una dintre datoriile Guvernului este de a veghea ca acest cadru legislativ să nu fie afectat de întreruperi, de intervenții legislative care să submineze efortul instituțiilor statului de a combate infracționalitatea de toate tipurile.

De aceea, astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de OUG prin care a fost aliniat articolul 155, alineatul 1, din Codul penal la o recentă decizie a CCR din 26 mai 2022. Potrivit acestei OUG, citez – art. 155 va avea în alin. 1 conținutul următor – cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului, am încheiat citatul”, a anunțat ministrul Justiției.

Predoiu a subliniat că modificarea era necesară, întrucât, în caz contrar, foarte multe dosare ar fi fost compromise.

„Este o intervenție punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanțelor, această intervenție legislativă a fost cerută imperios chiar prin comunicatul CCR, care menționează termenul de intervenție imediată pentru a alinia legislația deciziei respective.

Această intervenție a fost susținută de poziția Parchetului General, cu care ne-am consultat imediat și ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau o întârziere în intervenția legislativă ar fi condus la un efect nedorit, aș putea spune devastator asupra asupra multor anchete.

Este o intervenție care vizează protectia cetățeanului, pentru că păstrarea cadrului legislativ consacrat combaterii infracționalității de toate tipurile reprezintă o măsură prin care statul protejează siguranța cetățeanului”, a adăugat ministrul.

Contactat de Main News, avocatul Cristian Ene a explicat că decizia CCR de joi momentan nu produce efecte, întrucât nu a fost publicată, alături de motivare, în Monitorul Oficial. Prin această modificare, Executviul a corectat un viciu de neconstituționalitate, după cum a precizat avocatul.

„Au acoperit viciul de neconstituționalitate. În continuare, avem un cadru de legalitate neviciat și, drept urmare, nu se va aplica întreruperea prescripției răspunderii penale.

Deocamdată, decizia CCR nu a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice. Cu modificarea legislativă apărută acum, se aliniază efectiv decizia CCR-ului, care s-ar putea nici să nu mai fie motivată. De aceea, s-au și grăbit (guvernanții – n.red.). Vom avea o continuitate din punct de vedere al întreruperii prescripției, fără să avem întrerupere ca în situația când vorbeam de prescripția generală când se efectuau acte de urmărire penală care nu erau aduse la cunoștința suspectului, pentru care trecuseră termenul de prescripție generală. Guvernul s-a mișcat foarte repede și a acoperit acest viciu de neconstituționalitate”, a declarat acesta pentru Main News.

Context

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, în ședința de joi, 26 mai, o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale, fiind vorba despre articolul 155, alin. (1) din Codul penal.

„În ședința din data de 26 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a decis, cu majoritate de voturi: (…) a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 155 alin.(1) din Codul penal”, a transmis CCR joi, într-un comunicat de presă.

Art. 155 alin. (1) din Codul penal a avut, până în aprilie 2018, următorul conținut: „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

CCR precizează că prin Decizia nr. 297 din 26 aprilie 2018, Curtea a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal este neconstituțională, întrucât este neclară, imprevizibilă, incoerentă și lipsită de previzibilitate, de natură a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situație juridică incertă referitoare la condițiile tragerii sale la răspundere penală pentru faptele săvârșite.

Acum, CCR precizează că, în ciuda deciziei din 2018, legiuitorul nu a intervenit și nu a pus în acord prevederile pe care Curtea le-a declarat neconstituționale și nu a luat măsuri pentru a înlocui sintagma.

„La pronunțarea deciziei de față, Curtea a observat că, după publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentală, în sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstituționale cu dispozițiile Constituției și nu a luat măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme și stabilirea unor condiții clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripției răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condițiile și termenul întreruperii prescripției.

Așadar, din anul 2018 și până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituționalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare – „cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea” – este un text incomplet și, prin urmare, inaplicabil”, explică CCR.

Astfel, Curtea subliniază că, din cauza faptului că nu a fost modificat articolul, „în această perioadă instanțele de judecată au interpretat și aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică”.

„În aceste condiții, prin decizia prezentă, s-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesară publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României”, mai precizează Curtea Constituțională.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 72098 more Information to that Topic: mainnews.ro/guvernul-a-modificat-codul-penal-prin-oug-pentru-a-l-pune-in-acord-cu-decizia-ccr-privind-intreruperea-termenului-de-prescriptie-a-raspunderii-penale/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW