Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Jens Stoltenberg: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Ucraina poate câștiga războiul

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 15 mai 2022

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat duminică, 15 mai, că Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO și este la latitudinea celor două țări dacă vor să intre sau nu în alianță. Despre războiul din Ucraina, șeful NATO a estimat că poate fi câștigat de Kiev, și nu de Moscova.

„Ieri (sâmbătă, n.red.), Finlanda și Suedia au informat miniștrii cu privire la posibilele lor cereri de aderare la NATO. Este la latitudinea lor să decidă dacă doresc să adere la NATO. Vom respecta orice decizie pe care o vor lua, deoarece toate națiunile suverane au dreptul de a-și alege propria cale.

Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Dacă vor decide să depună o cerere de aderare, acesta ar fi un moment istoric. Aderarea lor la NATO ar spori securitatea noastră comună, ar demonstra că ușa NATO este deschisă”, a declarat duminică, 15 mai, Stoltenberg.

Despre războiul din Ucraina, șeful NATO a menționat că acesta nu a decurs așa cum a plănuit Moscova, iar Kievul poate să-l câștige.

„Astăzi, aliații au discutat despre sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, despre consolidarea în continuare a descurajării și apărării NATO și despre implicațiile pe termen mai lung ale războiului, inclusiv despre poziția noastră viitoare față de Rusia.

Războiul Rusiei din Ucraina nu decurge așa cum plănuise Moscova. Nu au reușit să cucerească Kievul.  Se retrag din jurul Harkovului, iar ofensiva lor majoră din Donbas s-a blocat. Rusia nu își atinge obiectivele strategice. Președintele Putin vrea ca Ucraina să fie înfrântă. NATO la pământ. America de Nord și Europa divizate.

Dar Ucraina rămâne în picioare. NATO este mai puternică ca niciodată. Europa și America de Nord sunt solid unite. Ucraina poate câștiga acest război. Ucrainenii își apără cu curaj patria”, a adăugat acesta.

Oficialul a mai afirmat că aliații s-au angajat și au livrat Ucrainei asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari, iar de-a lungul anilor, NATO și aliații au antrenat zeci de mii de forțe ucrainene.

„Toate acestea fac o diferență reală pe câmpul de luptă în fiecare zi. Trebuie să continuăm să intensificăm și să susținem sprijinul nostru militar pentru Ucraina și să ne bazăm pe activitatea Grupului de sprijinire a Ucrainei, care s-a reunit recent la Ramstein”, a completat secretarul general al alianței.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW