Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Guvernul Finlandei a anunțat că va solicita aderarea la NATO

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 15 mai 2022

Guvernul finlandez a anunțat duminică că va solicita aderarea la NATO, renunțând la decenii de neutralitate în timpul războiului și ignorând amenințările rusești privind posibile represalii, în timp ce țara nordică încearcă să își consolideze securitatea după declanșarea războiului din Ucraina.

Decizia a fost anunțată duminică, în cadrul unei conferințe de presă comune a președintelui Sauli Niinistö și a prim-ministrului Sanna Marin, care au declarat că demersul trebuie ratificat de parlamentul țării înainte de a merge mai departe.

„Sperăm că parlamentul va confirma decizia de a solicita aderarea la NATO în zilele următoare”, a declarat Marin în timpul unei conferințe de presă la Helsinki.

„Aceasta se va baza pe un mandat puternic, cu președintele Republicii. Am fost în contact strâns cu guvernele statelor membre NATO și cu NATO însăși”, a adăugat Marin.

Mișcarea ar aduce alianța militară condusă de SUA până la granița de 830 de mile a Finlandei cu Rusia, dar ar putea dura luni de zile pentru a fi finalizată, deoarece legislativele tuturor celor 30 de membri actuali ai NATO trebuie să aprobe noii solicitanți.

De asemenea, mișcarea riscă să provoace furia Rusiei, al cărei președinte Vladimir Putin i-a spus sâmbătă omologului său finlandez Niinistö că abandonarea neutralității militare și aderarea la bloc ar fi o „greșeală”.

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a avut sâmbătă, 14 mai, o discuție telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin. Niinistö i-a spus lui Putin că națiunea nordică va decide „să solicite aderarea la NATO în următoarele zile”, a anunțat președintelui finlandez într-un comunicat de presă.

În timpul convorbirii telefonice inițiate de Finlanda, „președintele Niinistö i-a spus președintelui Putin cât de fundamental au alterat mediul de securitate al Finlandei cererile rusești de la sfârșitul anului 2021, care vizează împiedicarea țărilor să adere la NATO, și invazia masivă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022”, se arată în comunicatul citat de CNN.

„Conversația a fost directă și la obiect, fiind evitată agravarea situației. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat Niinistö, citat în document.

Niinistö a mai precizat că i-a spus deja lui Putin, la prima lor întâlnire din 2012, „că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea” și că „acest lucru se întâmplă și acum”.

Prin aderarea la NATO, Finlanda „își consolidează propria securitate și își asumă responsabilitatea”. În viitor, Finlanda „dorește să se ocupe de chestiunile practice care decurg din calitatea de vecin al Rusiei într-un mod corect și profesionist”, adaugă sursa citată.

Niinistö „și-a reiterat profunda îngrijorare față de suferința umană provocată de războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina” și „a subliniat că pacea este imperativ necesară”.

De asemenea, liderul de la Helsinki „a transmis mesajele privind asigurarea evacuării civililor transmise la începutul aceleiași săptămâni de președintele (Ucrainei) Volodimir Zelenski”, conchide comunicatul.

Foto: Facebook/ NATO

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW