Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


UPDATE CAB pronunță după ora 12:00 sentința în dosarul „Colectiv” | Tatăl unui tânăr mort în incendiu: După 7 ani, nu s-a întâmplat absolut nimic

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 12 mai 2022

UPDATE: Curtea de Apel București va pronunța la ora 12:00 sentința în dosarul „Colectiv”, într-o ședință cu ușile închise.

Știrea inițială: 

La aproape șapte ani de la tragedia din clubul Colectiv, unde 65 de tineri au murit și alți 146 au fost răniți în seara zilei de 30 octombrie 2015, Curtea de Apel este așteptată să pronunțe joi, 12 mai, sentința definitivă în dosarul penal trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție.

După aproape 7 ani de zile, impresia mea este că statul a făcut tot ce a putut pentru a ascunde, a închide undeva povestea Colectiv. Dacă era o poveste mai mică, cum au fost incendiile prin spitale – nu se mai vorbește nimic despre ele – probabil ar fi fost uitată demult. Dacă nu am fi fost câțiva care ne-am fi zbătut să nu lăsăm povestea să se uite, ar fi fost îngropată demult”, a declarat, pentru Main News, Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în incendiul de la Colectiv și președinte al Asociației Colectiv.

În anul 2022, sentința finală ar fi trebuit să fie pronunțată pe 3 ianuarie, dar judecătorii au amânat verdictul de 4 ori, invocând complexitatea dosarului.

Dincolo de greșelile unor angajați, există acest sistem care a făcut tot ce a putut să nu se ajungă la oamenii statului. Colectiv, prin dimensiunea lui, poate crea un precedent. Imaginați-vă ce se va întâmpla cu procesele legate de autorizări, condiții din spitale, toate problemele de care ne lovim zi de zi. Nu cred într-un proces corect, oricare ar fi soluția”, a adăugat Eugen Iancu.

La aproape 7 ani de la incendiul care a luat viața a 65 de tineri, tatăl lui Alexandru, care ar fi trebuit să aibă 29 de ani în prezent, a sperat ca statul român să identifice greșelile făcute, să pedepsească vinovații și să creeze condiții în așa fel încât să prevină alte tragedii.

După 7 ani de zile, vedem că nu s-a întâmplat absolut nimic”, a fost concluzia părintelui care și-a pierdut copilul în incendiul din 30 octombrie.

Funcționarii ar putea primi pedepse mai mici

La ultimul termen din proces, care a avut loc în decembrie 2021, procurorii au cerut ca inculpații din dosarul Colectiv să primească pedeapsa maximă prevăzută de Lege, iar victimele tragediei din 30 octombrie 2015 să primească daune morale în conformitate cu suferințele acestora.

Victimele au suferit și vor suferi toată viața din cauza rănilor din acea noapte fatidică din clubul Colectiv, din cauza inculpaților care au urmărit doar profitul(…)Oamenii au ars, și nu vorbim de doi, ci de un cimitir(…)

Tragedia putea fi evitată dacă s-ar fi urmărit o minimă protecție contra incendiilor la organizarea concertului Goodbye to Gravity, cu minime măsuri de precauție(…)În prezenta cauză, niciuna dintre victime nu putea evita producerea tragediei, ci doar administratorii clubului”, au transmis procurorii, în sala de judecată.

Numai că, la termenul din 3 noiembrie, Curtea de Apel București a decis schimbarea încadrării juridice pentru funcționarii publici trimiși în judecată, printre care se numără și fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, actual edil din Sectorul 5.

Astfel, lui Piedone i-a fost modificată acuzația de „abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave”, pentru care a fost condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare, în acuzația de „abuz în serviciu”.

Pentru abuzul în serviciu, fostul primar al Sectorului 4 riscă cel mult 7 ani de închisoare sau, dacă instanța decide, o condamnare cu suspendare.

CITEȘTE ȘI: Primarul Sectorului 5 și-a delegat o parte din atribuții, înainte de verdictul din procesul Colectiv / Piedone: Pentru orice eventualitate

În cazul celorlalți inculpați, pedeapsa maximă pe care o pot primi este în jur de 12-15 ani.

115 ani de închisoare, în primă instanță

În decembrie 2019, în primă instanță, Tribunalul Capitalei i-a condamnat pe patronii clubului la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție. Între timp, el a devenit primarul Sectorului 5.

Cei doi pirotehniști din Colectiv au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.

Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare.

Daniela Niță, unul dintre reprezentanții firmei de artificii, a murit în august 2021.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW